• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

2018 - godina dobrih rezultata

Poštovane kolege,

Agencija za upravljanje lukama ove godine obeležila je pet godina od osnivanja. Za to vreme oformili smo stručan tim zaposlenih i definisali viziju poslovanja koju smo uskladili sa ciljevima Vlade Srbije.

Sve naše aktivnosti i napori bili su usmereni ka uređenju i unapređenju lučke delatnosti u Republici Srbiji.

Na predlog Agencije, Vlada Srbije do danas, proglasila je 17 lučkih područja, među kojima je šest međunarodnih putničkih pristaništa. Ove godine, uspešno smo okončali javne pozive za izbor prvih operatera na međunarodnim putničkim pristaništima u Sremskim Karlovcima, Golupcu i Donjem Milanovcu i potpisali ugovore o snabdevanju brodova pogonskim gorivom na dve bunker stanice u Velikom Gradištu.

Tim Agencije pažljivo je analizirao podatke o kretanju i pretovaru tereta i na taj način uspostavljena je efikasna evidencija i usavršena analitika o obimu saobraćaja i vrsti pretovarene robe i broju putnika na rekama u Republici Srbiji.

Naša predviđanja su da će do kraja godine biti pretovareno 10 odsto više robe nego u prethodne godine , odnosno blizu 12 miliona tona tereta.

Kada je reč o međunarodnom putničkom saobraćaju, višegodišnji trend rasta nastavio se i u ovoj godini. Zabeležili smo 1.148 pristajanja kruzera, sa više od 157.000 prelazaka obale. U poređenju sa prošlogodišnjom sezonom, govorimo o 15 odsto više pristajanja i 20 odsto više putnika koji su sa reka posetili Srbiju. Razvoj kruzinga i domaćeg linijskog saobraćaja bio je visoko na listi prioriteta Agencije te pozitivne trendove rasta očekujemo i u narednoj nautičkoj sezoni. Na osnovu uspešno sprovedenog projekta promocije putničkih pristaništa na istoku Srbije, nastavili smo projekat "Probudi Dunav", koji će obuhvatiti pored lokacija na donjem podunavlju i pet novih lokacija na gornjem Dunavu – Apatin, Banoštor, Novi Sad, Sremske Karlovce i Zemun.

U aprilu ove godine sa gradskom opštinom Zemun i JVP "Beogradvode" potpisali smo Ugovor o finansiranju i izgradnji međunarodnog putničkog pristaništa u Zemunu, u koje će Agencija uložiti 40 miliona dinara a čije se puštanje u rad očekuje sledeće godine.

Izmene Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, koje su stupile na snagu ove godine, predvidele su nove nadležnosti Agencije koje se odnose na marine.

U narednom periodu Agencija će utvrđivati područja za marine kao pristaništa za posebne namene za prihvat, čuvanje i opremu plovila koja služe za rekreaciju, sport i razonodu, i izdavati odobrenja za obavljanje ove delatnosti. Jedan od poslova Agencije u narednoj godini, biće i izdavanje odobrenja za obavljanje lučke delatnosti koja se odnosi na pretovar rečnih agregata, odnosno šljunka i peska. Na taj način dovršićemo postupak uvođenja u sistem i izdavanje licenci za tu lučku delatnost.

Nastavili smo uspešnu saradnju sa resornim Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvom privrede, Republičkom direkcijom za imovinu i drugim relevantnim državnim institucijama.

Od planova u novoj godini najvažniji zadatak biće nastavak investicija i stvaranje uslova za razvoj lučke infrastrukture. Obezbedili smo sredstva koje ćemo ulagati u izradu tehničke dokumentacije za proširenje postojećih lučkih područja, promociju vodnog saobraćaja i međunarodne projekte.

Planiramo da dovršimo ciklus proglašenja svih lučkih područja, čime se uspešno završava prva faza uspostavljanja uređenog sistema u oblasti luka i pristaništa.Kao društveno odgovorna institucija, fokusirali smo se i na zaštitu životne sredine, te nakon završetka Studije o upravljanju otpadom na rekama, stvorićemo uslove za pokretanje projekata iz ove oblasti.

Prateći strateško usmerenje Vlade Srbije ka digitalizaciji državne uprave, radićemo na razvoju novih informacionih tehnologija i unapređenju postojećih softverskih rešenja.

U 2019. godini nastavićemo da razvijamo lučku delatnost u nacionalnim i međunarodnim okvirima i težićemo stvaranju povoljnog ambijenta za bolje poslovanje.