• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Agencija na IX godišnjoj konferenciji logistike i transporta

Predstavnici Agencije za upravljanje lukama učestvovali su na IX godišnjoj konferenciji logistike i transporta, održanoj 9. novembra 2021. godine u Beogradu. Skupu, koji je organizovala Srpska logistička asocijacija, prisustvovali su vodeći logistički stručnjaci iz regiona i Evrope.

Европа је у свом Зеленом договору поставила амбициозне циљеве у области транспорта, заштите животне средине и климатских промена. У овом тренутку развијају се политике и иницијативе чији је задатак остварење ових циљева. EFIP верује да су улога и позиција речних лука у оквиру ових дешавања од кључне важности.

Srđa LJešević, rukovodilac Centra za lučku delatnost, otvorio je sesiju posvećenu lukama i terminalima i predstavio najvažnije informacije o pretovaru tereta i obimu putničkog saobraćaja na rekama u Srbiji.

LJešević je istakao da je Agencija na kraju trećeg kvartala ove godine zabeležila 12 miliona tona pretovarenog tereta, odnosno 13 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Govoreći o putničkom saobraćaju naglasio je da je ovogodišnja nautička sezona pokazala znake poboljšanja, imajući u vidu da su 2020. godine usled pandemije obustavljena krstarenja u celoj Evropi. Međunarodna putnička pristaništa u Srbiji su do 1. novembra dočekala 478 pristajanja i 38.381 ukrcanih i iskrcanih putnika.

Pored toga, upoznao je učesnike konferencije sa razvojnim projektima Agencije za unapređenje teretnog i putničkog vodnog saobraćaja, među kojima su izgradnja terminala za rasute terete u Krnjači, proširenje kapaciteta luke Sremska Mitrovica, izgradnja i otvaranje novih međunarodnih putničkih pristaništa na Dunavu i Savi i razvoj marina.

LJešević je zaključio da će Agencija u narednom periodu nastaviti da radi na poboljšanju oblasti lučke delatnosti i oporavku međunarodnog vodnog putničkog saobraćaja.