• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Agencija u poseti Kladovu

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović posetio je Kladovo i sastao se sa čelnicima te opštine i predstavnicima lučkog operatera međunarodnog putničkog pristaništa. Tema razgovora bila je razvoj međunarodnog putničkog saobraćaja i marine.

Tokom sastanka razmatrana je inicijativa Agencije da međunarodno putničko pristanište u Kladovu bude prvo na kojem će biti postavljen sistem napajanja kruzera električnom energijom sa obale. Perović je istakao da će, u skladu sa trendovima energetske tranzicije, ovakav način snabdevanja značajno doprineti povećanju broja pristajanja kruzera u našoj zemlji. On je naveo da je Kladovo jedna od opština koje su obuhvaćene projektom „Probudi Dunav“ sa ciljem promocije kruzinga u Gornjem i Donjem Podunavlju. „U skladu sa akcionim planom Vlade, nastavićemo da otvaramo otvaranju nova međunarodna putnička pristaništa i promovišemo nautičke potencijale Srbije,“ rekao je on i dodao da Agencija pokreće novi projekat „Zaplovi Srbijom“ tokom kojeg će se raditi na podizanju svesti o prednostima razvoja nautike.

Perović je zajedno sa rukovodstvom opštine i lučkim operaterom obišao lokaciju buduće marine, u centru Kladova. Blizina znamenitosti, poput tvrđave Fetislam i mnoštvo drugih kulturnih i turističkih sadržaja, predstavljajuju prednosti ove mikrolokacije na Dunavu. Investiranjem i razvojem infrastrukturnih projekata u oblasti putničkog vodnog saobraćaja doprinosi se privrednom rastu i lokalnom ekonomskom razvoju, zaključeno je tokom obilaska.