• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Agencija za upravljanje lukama i APDM potpisali Memorandum u oblasti transporta na unutrašnjim plovnim putevima

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović i generalni direktor Nacionalne kompanije ,,Administrativna uprava dunavskih morskih luka'' Galac, Nikolae Vizinteanu, potpisali su Memorandum o razumevanju u oblasti transporta unutrašnjim plovnim putevima, nakon čega je usledio bilateralni sastanak delegacija.

Memorandumom se formalizuje i unapređuje saradnja između dveju lučkih uprava u Republici Srbiji i Rumuniji i doprineće povećanju vidljivosti luka u Dunavskom slivu na evropskoj mapi luka, razvoju privrednih delatnosti u njihovom zaleđu i integrisanju luka u međunarodne multimodalne transportne lance.

Potpisivanju su prisustvovali Ambasadorka Rumunije u Republici Srbiji, NJ. E. Silvija Davidoju, Ambasador Republike Srbije u Rumuniji, NJ. E. Stefan Tomašević i Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Ministar Momirović istakao je da je Rumunija sinonim prijateljstva sa Srbijom, jer je to država sa kojom nema otvorenih pitanja, a prema njegovim rečima "takvi odnosi bili su kroz vekove". Ovom prilikom,Momirović je naglasio da su u poslednjih više decenija izostajale investicije u vodnom saobraćaju i infrastrukturi u Srbiji i najavio da se to danas menja.

Ambasadorka Rumunije u Republici Srbiji Silvija Davidoju rekla je da je ovo potpisivanje istorijski trenutak u okviru saradnje dve zemlje u oblasti plovidbe Dunavom.

Kazala je da je Memorandum pravni osnov za razmenu informacija i investicija, te da će omogućiti bolji protok robe u oba smera.

Nakon potpisivanja održan je prvi bilateralni sastanak delegacija, na kojem su dogovorene buduće aktivnosti u pogledu predstojeće saradnje a direktor Agencije za upravljanje lukama otvorio je sastanak i naglasio važnost potpisivanja Memoranduma o razumevanju za dalje unapređenje luka u Dunavskom regionu.

Ambasador Republike Srbije u Rumuniji, NJ. E. Stefan Tomašević, rekao je da će se Memorandumom dodatno ojačati odnosi Republike Srbije i Rumunije, kao i da je Dunav reka od velikog značaja za obe strane. Posebno je istakao plan Republike Srbije a u kojem su predviđena značajna ulaganja u lučku infrastrukturu.

Memorandumom o razumevanju će se uspešno ostvariti ciljevi za dalje unapređenje luka u Dunavskom regionu, zaključeno je na sastanku.