• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Otvoren vertikalni kej u novosadskoj luci

U Luci Novi Sad danas je pušten u rad novoizgrađeni vertikalni kej. Svečanosti su prisustvovali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, generalni direktor kompanije DP World Klaudio Negreanu i otpravnik poslova Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata Ibrahim Aldarmaki. Vertikalni kej dužine 184 metra, predstavlja najveći infrastrukturni projekat u novosadskoj luci, a u njegovu izgradnju je lučki operater uložio sedam miliona evra.

Ministar je istakao da ovaj događaj pokazuje značaj investicija u Srbiji. „Mi ćemo ovu godinu završiti sa više od četiri milijarde novih, stranih investicija. Prošle godine smo imali 4,4 milijarde i to je više nego sve zemlje Zapadnog Balkana zajedno. Zato ćemo imati i rast BDP-a što nije baš čest slučaj u Evropi“, rekao je on.

Naglasio je da je DP World primer dobrog stranog partnera. „Oni su imali obavezu da ulože 30 miliona evra, a pored ovih investicija nastaviće i dalje sa ulaganjima. U tome će imati podršku našeg ministarstva i Grada Novog Sada, jer svaka investicija znači nova radna mesta i razvoj za jedan grad“, kazao je Vesić.

Gradonačelnik Milan Đurić naveo je da je zahvaljujući ovom projektu moguće ponovno uvođenje železnice u luku. „Ovo je velika, kapitalna investicija u našem gradu i zemlji, koja će omogućiti razvoj naših privrednih kapaciteta i transport roba iz Novog Sada ka svim destinacijama“, zaključio je gradonačelnik.

Na otvaranju je rečeno da je kompanija DP World osim u izgradnju novog i rekonstrukciju postojećeg keja, investirala i u međunarodno putničko pristanište, rekonstrukciju železničkih koloseka i dizalica, opremu i modernizaciju pretovarne mehanizacije i skladišta, kao i u nove kranove. Ugovorom o obavljanju lučke delatnosti, koji je kompanija potpisala sa Agencijom za upravljanje lukama, predviđene su investicije u infrastrukturu i suprastrukturu u visini od 30 miliona evra, od kojih su do sada ostvarena ulaganja od 15 miliona.

Luka u Novom Sadu, zbog povoljnog geografskog položaja, ima značajnu ulogu u lučkom sektoru u Srbiji i očekuje se da će planirane investicije doprineti rastu obima pretovara u luci u Novom sadu, kao i razvoju industrijskih delatnosti u zaleđu ove luke.