• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Otvoreno deveto međunarodno putničko pristanište u Srbiji

Međunarodno putničko pristanište u Zemunu otvoreno je danas u prisustvu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, direktora Agencije za upravljanje lukama Vuka Perovića i predsednika Gradske opštine Zemun Gavrila Kovačevića.

Ministar Vesić je istakao da je poslednji putnički brod pristao u Zemun sredinom 19. veka, a da smo izgradnjom ovog pristaništa konačno, kako je rekao, vratili brodove i pristanište u Zemun.

Vesić je podsetio da je ovo pristanište jedno od devet otvorenih u Srbiji.

"Imamo dva pristaništa na Savi i sedam na Dunavu. Ovo je naše drugo pristanište u Beogradu, ali i prvo beogradsko na Dunavu kojim ćemo omogućiti da više brodova dolazi u Beograd i našu zemlju", rekao je Vesić.

On je podsetio da je nedavno otvoreno pristanište u Sremskoj Mitrovici, a da se završava i ono u Šapcu.

"Kao deo projekta "Zaplovi Srbijom" predviđena je izgradnja infrastrukture i u Banoštoru, Sremskim Karlovcima i Apatinu", naveo je ministar.

Vesić je istakao da smo treća zemlja kada je u pitanju broj stranih turista na rekama, odmah iza Austrije i Mađarske.

"Prošle godine smo imali 1.419 kruzera koji su posetili Srbiju, i 135.000 putnika. Krajem avgusta tekuće godine smo već stigli do 122.000 putnika, što znači da nam je porast broja putnika porastao za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. To nas kandiduje da postanemo zemlja sa najviše rečnih turista", rekao je Vesić.

Ministar je naglasio da su pred nama veliki koraci i ulaganja kada je u pitanju lučka infrastruktura.

"Mnogo ćemo više energije i novca uložiti da iskoristimo naš rečni potencijal", naglasio je on.

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović je istakao da je kompletno pristanište projektovano i izgrađeno od strane domaćih firmi.

"Od danas sa ovog mesta Zemun povezujemo sa svetom i Evropom. Srbija velikim koracima ide napred kada je u pitanju broj kruzera koji dolaze u posetu. Prošle godine smo po broju poseta turista prestigli Rumuniju, a u godinama pre toga Slovačku, Hrvatsku i Bugarsku. Iz tog razloga je Agencija zajedno sa ministarstvom inicirala projekat "Zaplovi Srbijom", rekao je Perović.

Prema njegovim rečima, kroz projekat će se graditi nedostajuća nautička infrastruktura- marine, pristaništa a radiće se i na razvoju linijskog saobraćaja. Na taj način, naša zemlja će moći da iskoristi svoje brojne nautičke potencijale, zaključio je on.

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević kazao je da je ovaj projekat pristaništa od velikog značaja.

"Kroz Zemun prolaze tri auto-puta, deo pruge Beograd-Novi Sad-Budimpešta, a novootvoreno pristanište predstavlja faktički peti auto-put koji prolazi kroz našu opštinu", rekao je Kovačević.

On je pozvao sve zainteresovane privrednike i turiste da posete Zemun, pošto kako je rekao, "ima dušu varoši, i kada se u njega jednom dođe, teško se odlazi".

Na zemunsko pristanište danas je pristao i prvi kruzer, DCS Amethyst, sa 170 putnika kojima je upriličen tradicionalni doček.

Foto: MGSI