• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Potpisan ugovor o izdavanju licence za obavljanje lučke delatnosti između AUL i "TE-KO"Kostolac

Početak gradnje pristaništa u "Kostolcu" do kraja godine

Svečano potpisivanje Ugovora o obavljanju lučke delatnosti između Privrednog društva "Termoelektrane - kopovi Kostolac", koje je deo sistema "Elektroprivrede Srbije" i Agencije za upravljanje lukama održano je danas u Kostolcu. Ugovor su potpisali Vuk Perović, direktor Agencije za upravljanje lukama i Goran Horvat, v. d. direktora PD "TE-KO Kostolac".

Ovo je prva licenca za obavljanje lučke delatnosti koju je izdala Agencija za upravljanje lukama, nosi broj "001" i prva je licenca u istoriji Srbije. Potpisivanjem ugovora o obavljanju lučke delatnosti stiču se uslovi za pribavljanje neophodnih dozvola i saglasnosti za gradnju pristaništa "Kostolac".

Prema aktuelnim planovima, gradnja pristaništa trebalo bi da počne do kraja ove godine. Vrednost investicije iznosi 12,8 miliona evra.

Projekat izgradnje pristaništa "Kostolac" jedan je od pet projekata u okviru Prve faze Paket projekata Termoelektrane "Kostolac B", koja se od 2012. godine realizuje iz kredita kineske "Eksim" banke, na osnovu međudržavnog sporazuma između Narodne Republike Kine i Republike Srbije. Prva faza podrazumeva rehabilitacije blokova B1 i B2 u TE "Kostolac B", koje su završene, te projekat odsumporavanja i gradnju pristaništa i železničkog koloseka, dok druga faza predviđa gradnju bloka B3 od 350 megavata i proširenje Površinskog kopa "Drmno" povećanjem godišnje proizvodnje kopa na 12 miliona tona uglja. Ukupna vrednost obe faze projekta je 1,2 milijarde dolara, s tim što druga faza ima vrednost od 715,6 miliona dolara.

Sticanje statusa lučkog operatera jedan je od važnih preduslova za završetak dokumentacije i dobijanje građevinske dozvole. Pristanište u Kostolcu je od vitalnog značaja i za kasniji razvoj energetskog sektora zemlje, odnosno EPS-a i "Kostolca" s obzirom da su brojni planovi vezani i za eksplataciju uglja u zapadnom delu kostolačkog basena - "Dubravica". Ovaj vid transporta smanjiće bitno troškove redovnog rada kapaciteta u Kostolcu, jer će se time omogućiti ne samo dopremanje opreme i sirovina za rad postrojenja, već je moguće i prodavati sirovine koje "Kostolac" svojim radom obezbeđuje od uglja, pepela za cementare i građevinarstvo do produkta odsumporavanja - gipsa.

Pored izvršnih direktora "Elektroprivrede Srbije" za proizvodnju uglja i energije, predstavnika EPS, PD "TE- KO Kostolac" i Agencije za upravljanje lukama, potpisivanju ugovora prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, kao i predstavnici kineske kompanije CMEK sa kojima se realizuje Paket projekat "Kostolac".

Sektor za međunarodne odnose i odnose s javnošću Agencije za upravljanje lukama

Sektor za odnose s javnošću JP EPS