• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Učešće Agencije na sastanku Savske komisije

Predstavnici Agencije za upravljanje lukama učestvovali su na 14. po redu sastanku posvećenom praćenju Zajedničke izjave o osnovnim načelima za razvoj unutrašnje plovidbe i zaštite životne sredine. Dvodnevni skup je održan 13. i 14. septembra u Zagrebu, u organizaciji Međunarodne komisije za sliv reke Save.

Sastanak je okupio predstavnike sektora vodnog saobraćaja, institucija iz oblasti zaštite životne sredine, međunarodnih organizacija, obrazovnih ustanova, u cilju razmene informacija o napretku i sprovođenju Zajedničke izjave. Kako je istaknuto, izjava pruža smernice donosiocima odluka koji se bave pitanjima rečnog saobraćaja, ekološke održivosti i upravljanja vodama u daljoj pripremi planova, programa i projekata.

Rukovodilac Centra za lučku delatnost Srđa Lješević predstavio je aktivnosti i planove Agencije u pogledu daljeg razvoja putničkog vodnog saobraćaja. Naveo je da su od početka ovogodišnje nautičke sezone puštena u rad dva nova međunarodna putnička pristaništa u Srbiji – u Sremskoj Mitrovici i u Zemunu. Osim toga, u toku je izgradnja pristaništa u Šapcu i Ramu. Najavio je da će Agencija otvoriti šabačko pristanište do kraja ove godine, dok se otvaranje pristaništa u Ramu očekuje u narednoj nautičkoj sezoni.

Lješević je govorio i o projektu „Zaplovi Srbijom“, koji je inicirala Agencija, u cilju izgradnje nedostajuće nautičke infrastrukture – marina, pristaništa i pontona za linijski i kanalski saobraćaj.

Kroz projekat “Zaplovi Srbijom” naša zemlja će ojačati poziciju na nautičkim kartama Evrope i sveta, zaključio je Lješević.