• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Zelena logistika: EFIP i Agencija za upravljanje lukama

Autorski tekst Turi Fiorita (Evropska federacija rečnih luka) za peti godišnji Bilten Agencije

Evropa je u svom Zelenom dogovoru postavila ambiciozne ciljeve u oblasti transporta, zaštite životne sredine i klimatskih promena. U ovom trenutku razvijaju se politike i inicijative čiji je zadatak ostvarenje ovih ciljeva. EFIP veruje da su uloga i pozicija rečnih luka u okviru ovih dešavanja od ključne važnosti.

Pitanja održivosti i kvaliteta vazduha su u prvom planu. Za rečne luke pitanja održivosti uključuju, ali nisu ograničena, na postrojenja za napajanje energijom sa obale kao i na snabdevanje i skladištenje obnovljivih izvora energije. Istovremeno se može govoriti i o izgradnji infrastrukture u lučkim područjima namenjenoj snabdevanju plovila, železnice i kamiona obnovljivim izvorima energije.

Evropske rečne luke nalaze se na raskrsnici vodnog, železničkog i drumskog saobraćaja; u njihovoj osnovi je multimodalnost, ali još uvek smo daleko od mogućnosti koji nudi multimodalni sistem. Sa pojavom povećanih logističkih zahteva ali i kriza potrebno je naći odgovarajuća rešenja. Potpuni multimodalni pristup važan je kako bi se maksimizovao sav evropski transportni kapacitet. Jačanjem multimodalnosti, evropske rečne luke razvijaju svoju funkciju čvorišta. Rečne luke se ne oslanjaju samo na povezivanje morskih luka sa unutrašnjim tržištima, već i na podršku međuregionalnim transportnim mrežama koje sežu čak do Istočne Azije.

Da bi bile konkurentne, rečne luke primenjuju digitalne sisteme koji povećavaju efikasnost i promovišu multimodalni transport. Kako se razvijaju novi inovativni oblici prevoza, tako se prilagođavaju i rečne luke. Autonomna plovila, vozovi i kamioni biće aktivni u sektoru logistike, a rečne luke će ih podržavati.

Cilj EFIP-a je potpora lukama širom Evrope i pomoć u ostvarivanju ciljeva evropskog zelenog sporazuma. Federacija okuplja više od 200 rečnih luka u Evropi i istupa kao njihov glas u EU. Istovremeno, podstiče svoje članove da razmenjuju ideje i unapređuju saradnju. Najbolji primer razmene iskustava je onlajn konferencija Open innovation challenge, održana prošle godine.

Rad i posvećenost Agencije odražavaju ciljeve EFIP-a. Kontinuirani rad Agencije na razvoju luka znači ne samo jačanje logističkih veza u Srbiji već i promociju održivog transporta na evropskom kontinentu. Članstvo Agencije u Evropskoj federaciji rečnih luka dodatno potvrđuje međunarodnu posvećenost zelenoj logistici duž Dunava.