• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Агенција инвестира у изградњу међународног путничког пристаништа у Шапцу

Директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић састао се са градоначелником Шапца Александром Пајићем, са којим је разговарао о инфраструктурном пројекту међународног путничког пристаништа у Шапцу.

Перовић је истакао да је Агенција започела инвестирање у изградњу шабачког пристаништа, имајући у виду значај ове локације за поспешивање путничког саобраћаја на Сави. Према његовим речима, радови укључују изградњу плутајућег објекта са шиповима, док ће се на самом објекту налазити просторије за смештај свих надлежних служби и лучког оператера. „Агенција је у претходном периоду упутила иницијативу Влади Србије за проглашење лучког подручја у Шапцу. Наш циљ је да искористимо могућности Саве за унапређење међународног и домаћег речног путничког саобраћаја. Желимо да бројне атракције града – Тврђаву Стари Град, аутентичну архитектуру и споменике представимо туристима. Изградња пристаништа у Шапцу једна је од активности новог пројекта „Заплови Србијом“ који Агенција отпочиње у циљу подизања свести туриста, пословне јавности и локалних самоуправа о могућностима за развој наутике. На тај начин, пројекат ће допринети расту броја посетилаца који Србију обилазе са река и повећању прихода од ове гране туризма. Током пројекта радићемо на даљој промоцији наутичких потенцијала Србије у домаћим и међународним оквирима“, казао је Вук Перовић.

Градоначелник Шапца Александар Пајић истакао је да је река Сава један од симбола града и пловна је највећим делом свог тока, те да је због тога важно искористити све њене потенцијале за унапређење пословања и туризма. „Шабац ће бити још један град у Србији у којем ће се одвијати међународни речни путнички саобраћај. У претходном периоду, уз помоћ државе, остварене су значајне инвестиције у граду. Поред изградње једног од највећих инфраструктурних пројеката – ауто-пута Рума – Шабац, као и новог моста преко Саве и брзе саобраћајнице Шабац – Лозница, наш град ће добити и међународно путничко пристаниште. Након развоја привреде у Шапцу, сада започињемо и развој туризма. Уверен сам да ће Шабац бити град будућности,“ закључио је Пајић.

Перовић и Пајић обишли су локацију будућег међународног путничког пристаништа и навели да ће тај инфраструктурни пројекат додатно развити туризам и привреду града. Договорено је да се у предстојећем периоду интензивира сарадња између Агенције и градског руководства, како би Шабац постао посећена дестинација љубитеља крузинга.