• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Агенција у посети Галцу

Представници Агенције за управљање лукама обишли су Галац и том приликом се састали са руководством румунске Националне компаније ,,Административна управа дунавских морских лука’’ (APDM). Састанку су присуствовали и Њ.Е. Амбасадор Републике Србије у Румунији Стефан Томашевић и делегација градске управе Галца.

Његова Екселенција Амбасадор Томашевић рекао је да је Дунав река од великог значаја за Републику Србију и Румунију, због трговинске размене и развоја туризма. Похвалио је сарадњу између Агенције и АPDM и нагласио да се на тај начин јачају односи између две државе.

Директор Агенције Вук Перовић истакао је да Меморандум о разумевању који је потписан између две лучке управе представља допринос унапређењу лучке делатности. ,,Активности двеју институција омогућиће повећану видљивост дунавских лука у Србији и Румунији на европској мапи. Агенција и АPDM радиће на праћењу трендова у погледу заштите животне средине, јачању међународног путничког саобраћаја као и превоза терета водним путевима. Поред тога, заједнички циљ је развој привредних делатности у залеђу лука и њихово интегрисање у међународне мултимодалне транспортне ланце’’, закључио је Перовић.

Директорка АPDM Марчела-Даниела Kостеа навела је да састанак лучких управа отвара пут ка новим пројектима за побољшање теретног и путничког водног саобраћаја. ,,Приоритет АPDM представља паметно и одрживо укључивање поморских речних лука у нове транспортне правце. Сарадња са Агенцијом унапредиће повезаност дунавских лука и њихов даљи развој’’, рекла је Kостеа.

Током посете уприличен је састанак Агенције са лучким оператерима луке у Галцу. У разговору са оператерима размењена су искуства и знања у погледу обављања лучке делатности а разматрани су и тренутни изазови у теретном водном саобраћају.