• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Агенција учествовала на Дану Луке Констанца

Манифестација „Дан Луке Констанца“ одржана је 22. септембра у Новом Саду. На догађају који је окупио представнике лучке делатности и логистике учествовала је и Агенција за управљање лукама.

На скупу је речено да је Лука Констанца током претходне године остварила највећи обим саобраћаја, и то 67,5 милиона тона терета. Од укупног промета у луци поморски саобраћај износио је 51,63 милиона тона а речни 15,87 милиона тона терета. Наглашено је да се, према тренутним подацима, бележи пораст промета робе од 17 одсто у односу на првих шест месеци прошле године.

Када је у питању превоз терета који долази из Србије, у 2021. години евидентиран је обим од 8.9 милиона тона. Најчешће врсте терета који су се превозили из Србије у Констанцу биле су житарице, ђубрива, руде гвожђа, оловни и челични опиљци, нафтни деривати и производи од метала. Роба из Србије која пролази кроз румунску луку најчешће је ишла ка Јужној Кореји, Шпанији, Ирану, Египту, Ираку, Португалу, Судану, Турској и Италији.

Агенција је на конференцији представила досадашње резултате, развојне пројекте и планове. Посебна пажња посвећена је сарадњи са Луком Констанца на реализацији међународног пројекта DIONYSUS, на којем учествују обе лучке управе.

Овогодишња манифестација омогућила је умрежавање пословне јавности и стварање нових партнерстава, у циљу унапређења лучке делатности у Србији и Румунији, закључено је на скупу.

Фото: Лука Констанца

Фото: Лука Констанца

Фото: Лука Констанца

Фото: Лука Констанца