• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Агенција учествовала на Генералној скупштини EFIP-а

Европска федерација речних лука (EFIP) одржала је овогодишњу седницу Генералне скупштине у румунском граду Галцу. На седници скупштине учествовали су представници Агенције за управљање лукама, која је прва српска пуноправна чланица ове организације.

За новог председника ЕФИП-а изабран је Антоан Бербан, генерални директор француског лучког комплекса HAROPA PORT за регион Париза.

Током трајања скупа, Агенција је представила резултате у теретном и путничком водном саобраћају, остварене у претходном периоду. Осим тога, учесници састанка упознали су се са развојним пројектима које Агенција реализује у циљу унапређења превоза робе и путника рекама.

На седници је одржана панел дискусија на тему ,,Улога речних лука на европској мрежи’’ након које је организован обилазак луке у Галцу.

Учесници састанка сложили су се да речне луке заузимају важну позицију на европској зеленој логистичкој мрежи. Развој лука и водног саобраћаја као одрживог и еколошки најприхватљивијег допринеће зеленој транзицији и остварењу циљева Европског Зеленог договора, закључено је на скупштини.

Руководство EFIP-а подржало је предлог Агенције да буде домаћин Генералне скупштине, те ће се наредно заседање одржати у октобру 2023. године, у Београду. Имајући у виду да чланови федерације долазе из 18 европских земаља, скуп у Београду представља прилику да се Србија и водни саобраћај у нашој земљи промовишу у међународним оквирима.