• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Дунавски бизнис форум

Директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић учествовао је на 12. Дунавском бизнис форуму, који је одржан у Врднику 26. и 27. септембра. Конференција је окупила представнике привреде, науке, културе и медија, у циљу промоције Дунава, најважније европске реке.

Вук Перовић је на пленарној седници форума истакао да је Дунав мост који спаја народе а да се на његовим обалама налазе бројна археолошка налазишта, тврђаве и заштићена природна добра. „Србија је земља изузетних наутичких потенцијала за развој лучке делатности и наутике. Препознајући тај потенцијал, са Владом Србије покренули смо циклус улагања у инфраструктуру лука, међународних путничких пристаништа и марина. Ове године отворили смо седмо по реду пристаниште – у Костолцу, а у наредном периоду отворићемо још два, и то у Земуну и Сремској Митровици. Домаћи туризам је током пандемије имао значајан раст, па у том погледу улажемо и у марине, како би наши али и инострани наутичари упознали Србију са река,“ рекао је он и додао да је Агенција до 1. септембра забележила више од 1000 пристајања крузера, и да сада можемо говорити о опоравку међународног путничког саобраћаја.

Када је у питању превоз терета који долази из Србије, у 2021. години евидентиран је обим од 8.9 милиона тона. Најчешће врсте терета који су се превозили из Србије у Констанцу биле су житарице, ђубрива, руде гвожђа, оловни и челични опиљци, нафтни деривати и производи од метала. Роба из Србије која пролази кроз румунску луку најчешће је ишла ка Јужној Кореји, Шпанији, Ирану, Египту, Ираку, Португалу, Судану, Турској и Италији.

Говорећи о унапређењу крузинга, Перовић је подсетио да Агенција од 2017. године успешно реализује пројекат „Пробуди Дунав“, који за циљ има повезивање 11 градова и општина на Дунаву у јединствену целину. Он је најавио покретање новог пројекта „Заплови Србијом“, са фокусом на подизању свести локалних заједница и пословне јавности о предностима развоја наутике. Према његовим речима, пројекат ће обухватити развој инфраструктуре, односно нових пристаништа и марина и афирмацију линијског саобраћаја.

Дунав на свом току кроз 10 земаља повезује скоро 70 милиона људи, и зато је важно стално јачање сарадње и промоција потенцијала ове реке, закључено је на конференцији.