• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Инвестиције Агенције за управљање лукама у општину Велико Градиште

Директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић посетио је Велико Градиште и разговарао са председником општине Драганом Милићем о наставку сарадње на унапређењу наутичког туризма у тој локалној самоуправи.

Перовић је навео да је Агенција покренула неколико развојних активности са општином, међу којима су изградња међународног путничког пристаништа у Раму и развој марине. Најавио је да ће Агенција у наредном периоду инвестирати у градњу пристаништа код Рамске тврђаве. ,,Издвојили смо средства у овој години за изградњу система везе плутајућег објекта и обале. Узимајући у обзир специфичну конфигурацију терена, такав систем омогућиће безбедно пристајање бродова. Наредни корак је избор лучког оператера, како би пристаниште било спремно за дочек првих крузера у идућој наутичкој сезони. На тај начин, приближићемо тврђаву Рам туристима из целог света и употпунити понуду Доњег Подунавља. Пратећи акциони план Владе Србије за развој водног саобраћаја у Србији, желимо да у потпуности искористимо бројне могућности Дунава за даље поспешивање међународног и домаћег речног путничког саобраћаја”, рекао је Перовић.

Имајући у виду да Агенција ради на Студији којом ће бити дефинисана мрежа марина на Дунаву и Сави, једна од тема састанка била је и разматрање марине у Великом Градишту. Сребрно језеро, познато и као ,,српско море”, је популарно место за одмор и риболов са мноштвом спортских и рекреативних садржаја и представља перспективну микролокацију за будућу марину, речено је на састанку.

Председник општине Драган Милић захвалио се Агенцији на томе што је препознала Велико Градиште као наутичку дестинацију са потенцијалом. ,,Отварање међународног пристаништа у Раму унапредиће туризам и домаћу радиност овог краја. Поносни смо на чињеницу да ћемо бити у прилици да туристима прикажемо обновљену Рамску тврђаву, која је важан културно-историјски објекат, али и друге знаменитости, попут Сребрног језера”, закључио је Милић.

Перовић и Милић обишли су локацију на којој је планирана изградња међународног путничког пристаништа и сложили се да ће тај инфраструктурни пројекат уврстити Велико Градиште међу атрактивне дестинације за крузинг.

Поред тога, посетили су и бункер станице у Великом Градишту које се налазе у оквиру подручја граничног прелаза отвореног за одвијање међународног речног саобраћаја. Оценили су да је обављање лучке делатности снабдевања бродова погонским горивом значајно јер олакшава пловидбу теретних пловила и крузера кроз Србију.