• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Костолац добија међународно путничко пристаниште

Директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић састао се градоначелником Пожаревца Сашом Павловићем, са којим је разговарао о изградњи међународног путничког пристаништа у Костолцу и другим развојним пројектима у водном саобраћају.

Перовић је рекао да је Влада Србије утврдила лучко подручје костолачког пристаништа и најавио да ће Агенција уложити средства у његову градњу. ,,Инвестиција Агенције у изградњу лучке инфраструктуре у Костолцу предвиђа постављање шипова, комунално опремање и довођење плутајућег објекта у употребно стање. Планирамо да у наредном периоду изаберемо лучког оператера, како бисмо пристаниште пустили у рад у сезони 2022. године. Костолац је важна тачка на рути крузера кроз Србију, пре свега због непосредне близине археолошког парка Виминацијум. Овај јединствени локалитет привлачи пажњу домаћих и страних туриста. Отварањем пристаништа представићемо богату римску заоставштину љубитељима крузинга. Циљ Агенције је да у наредне две године прогласимо сва преостала пристаништа на Дунаву и инвестирамо у њихову инфраструктуру'', рекао је Перовић.

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић нагласио је да је посета Агенције значајна, имајући у виду да ће међународно путничко пристаниште унапредити туризам и локалну економију. ,,Драго ми је што се види труд локалне самоуправе која, заједно са Владом Србије и Агенцијом за управљање лукама, ради на овом пројекту, и што се назире коначан резултат тог рада- дочек првих крузера у Костолцу. Уверен сам да је наше нестрпљење да туристи кроче на дунавску обалу код Костолца подједнако као и код оних који, крстарећи Дунавом, желе да посете све знаменитости које наше поднебље има да понуди'', навео је Павловић.

Представници Агенције и Града обишли су локацију будућег пристаништа и истакли да ће најављени пројекат допринети даљем развоју наутичког туризма како у Пожаревцу тако и у Србији.

Кабинет градоначелника Пожаревца

Кабинет градоначелника Пожаревца