• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Razgovori sa ,,DP World’’ o investicijama u srpsku lučku privredu

Predstavnici Agencije za upravljanje lukama posetili su luku i međunarodno putničko pristanište u Novom Sadu i tom prilikom razgovarali sa rukovodstvom kompanije ,,DP World a.d. Novi Sad’’. Tema sastanka sa operaterom bila je realizacija razvojnih projekata u vrednosti od 35 miliona evra.

Кada je reč o projektima koji se očekuju tokom ove godine, posebna pažnja biće posvećena infrastrukturi i suprastrukturi. Plan investicija uključuje izgradnju vertikalnog keja, silosa i rekonstrukciju skladišta. Pored toga, najavljena je izgradnja kontejnerskog terminala.

Ostvarena su i ulaganja u rekonstrukciju međunarodnog putničkog pristaništa. Rekonstrukcija će biti završena početkom aprila. Sa stanovišta nautičkog turizma, Novi Sad predstavlja važnu tačku na ruti kruzera kroz Srbiju i godinama unazad je uz Beograd najposećenija destinacija.

,,Uz podršku Agencije, kompanija ,,DP World’’ će u narednom periodu realizovati projekte izgradnje infrastrukture i suprastrukture. Naročito su važna sredstva namenjena rekonstrukciji međunarodnog putničkog pristaništa. Nakon teške godine za kruzing, Agencija sprovodi mere za oporavak putničkog saobraćaja na rekama u Srbiji. Rekonstrukcija pristaništa predstavlja korak ka uspešnom povratku turista, budući da je Novi Sad proglašen za Evropsku prestonicu kulture u 2022. godini’’, istakao je direktor Agencije, Vuk Perović tokom obilaska i podsetio da će u prvoj fazi investicionog ciklusa biti uloženo 20 miliona evra u razvoj luke.

Čelnici kompanije- generalni direktor Кlaudiu Negreanu i izvršna direktorka Maja Antolović naveli su da su tokom prethodnog perioda uložena sredstva u modernizaciju mehanizacije. Dosadašnjim investicionim ciklusom osavremenjena je oprema, odnosno viljuškari i kranovi a stavljena je u upotrebu mašina za pakovanje đubriva.

Imajući u vidu da luka u Novom Sadu, zahvaljujući svom geografskom položaju, ima značajnu ulogu u lučkom sektoru Srbije, dogovoren je nastavak intenzivne saradnje između Agencije i lučkog operatera, kompanije ,,DP World’’. Predstavnici Agencije zaključili su da će planirana ulaganja doprineti povećanju godišnjeg obima pretovara ali i razvoju industrije u zaleđu ove luke.