• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Razvoj nautike u Somboru

Predstavnici Agencije za upravljanje lukama sastali su se sa načelnikom Zapadnobačkog okruga Goranom Nonkovićem i gradonačelnikom Sombora Antoniom Ratkovićem. Tom prilikom razgovarali su o daljoj realizaciji aktivnosti u okviru projekta „Zaplovi Srbijom“.

Rukovodilac Centra za lučku delatnost u Agenciji Srđa Lješević, istakao je da se projekat sprovodi zajedno sa Vladom Srbije, u cilju izgradnje nautičke infrastrukture - marina i međunarodnih putničkih pristaništa, ali i afirmacije međunarodnog, domaćeg i prekograničnog linijskog i kanalskog saobraćaja. „Sombor je jedna od lokacija koje su obuhvaćene projektom, u kojoj je planirana izgradnja marine kao i razvoj kanalskog saobraćaja. Pohvalili bismo spremnost grada da iskoristi mogućnosti za razvoj nautike. U narednom periodu intenziviraćemo saradnju, kako bi se stvorili uslovi za uspešnu realizaciju infrastrukturnih projekata. Osim toga, nastavićemo da pružamo stručnu podršku Somboru u pokretanju kanalske plovidbe i linijskog rečnog putničkog saobraćaja. Cilj Agencije je da kroz projekat „Zaplovi Srbijom“ pozicioniramo našu zemlju na nautičkim mapama Evrope i sveta,“ naglasio je Lješević.

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković zahvalio je Agenciji na tome što je prepoznala potencijale grada za unapređenje nautičkog turizma u Srbiji. Prema njegovim rečima, planirani infrastrukturni projekti značajno će doprineti ekonomskom razvoju Sombora. „Naš grad pruža mogućnosti za razvoj različitih tipova nautičkog turizma, koje ćemo u potpunosti razviti kroz projekat „Zaplovi Srbijom“. Obogatićemo ponudu turističkim informativnim centrom, vizitorskim centrom, šetnim stazama, odmaralištima, sportsko-rekreativnim terenima i drugim sadržajima. Naša misija je da razvijemo nautički turizam u Somboru koji će biti po meri svakog posetioca, kako bismo time pospešili lokalni ekonomski rast,“ naveo je Ratković.

Projekat „Zaplovi Srbijom“ podići će vidljivost nautičkih potencijala Sombora i Srbije u međunarodnim okvirima i pozitivno će uticati na razvoj privrede u ovom gradu, zaključeno je na sastanku.

Foto: Grad Sombor