• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

На рекама у Србији претоварено 15,6 милиона тона терета

Агенција за управљање лукама у претходној години забележила је повећане количине претовареног терета. Упркос сложеној глобалној епидемиолошкој ситуацији, током 2020. године у српским лукама претоварено је 15,6 милиона тона робе, што представља раст од 10,2 одсто, односно 1,45 милиона тона више у поређењу са 2019. годином.

Најчешће претоварена врста терета јесу шљунак, песак и камени агрегати, који заједно чине готово 26 одсто претовара. Житарице су на другом месту, са уделом од 17,5 одсто, док се угаљ налази на трећем месту и учествује са 14,4 одсто. Нафта и нафтни деривати су на четвртом месту са 13,4 одсто учешћа. Руде су пале на пето место, резултирајући са 8,5 одсто у укупном претовару.

Обим транспорта шљунка, песка и камених агрегата указује на пораст активности у области грађевинске индустрије у Републици Србији. Поред тога, највећа разлика у количини претовареног терета забележена је код угља, због повећаног рада ЈП Електропривреда Србије. Житарице су на другом месту захваљујући добрим условима на међународном тржишту меркантилне робе. Неповољан тренд на тржишту метала, изазван пандемијом коронавируса, проузроковао је пад претовара руда.

Пандемија је негативно утицала на путнички саобраћај. Због обуставе крузинга у целој Европи, на међународним путничким пристаништима у Србији евидентирано је 15 пристајања и 1.164 употребе обале. Остварено је тек један одсто резултата у поређењу са наутичком сезоном 2019. године.

Фокус Агенције у наредном периоду биће даље унапређење области лучке делатности и опоравак међународног путничког саобраћаја, односно успешан повратак крузера на путничка пристаништа у Србији.