• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Одржане годишње консултације Агенције

Агенција за управљање лукама одржала је шесте редовне годишње консултације са Групацијама за луке и пристаништа и речно бродарство Привредне коморе Србије. На састанку, који је због тренутне епидемиолошке ситуације одржан онлајн, су присуствовали и представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Дунавске комисије, Дирекције за водне путеве, Удружења ,,Жита Србије'' и Удружења шљункара, произвођача агрегата и бетона.

Директор Агенције Вук Перовић истакао је да је претходна година била изазовна за пословање. Према његовим речима, забележен пораст претовара терета на крају 2020. године указује да се водни саобраћај показао као флексибилан и ефикасан вид транспорта и у пандемијским условима. У путничком саобраћају је због обуставе крстарења у целој Европи евидентирано тек један одсто резултата, па ће фокус Агенције у наредном периоду бити опоравак крузинга и отварање нових међународних путничких пристаништа. Перовић је додао да је током 2020. године Агенција радила на унапређењу правног оквира, инфраструктурним пројектима, развоју марина као и на јачању међународне сарадње.

Представници групација похвалили су сарадњу са Агенцијом и оценили да су учесници у водном саобраћају добро одговорили на постављене изазове у прошлој години. Захваљујући заједничком раду свих релевантних субјеката и државних институција остварени су добри резултати, закључили су чланови групација.

Дејан Трифуновић из Дунавске комисије представио је планове и будуће пројекте које ће комисија започети у наредном периоду. Посебна пажња биће посвећена управљању отпадом, ,,зеленој'' пловидби и дигитализацији. Најавио је да ће у 2021. години бити одржана прва седница Групације за развој лука, којој ће присуствовати делегације држава чланица Дунавске комисије и позвао Агенцију да узме активно учешће на поменутом састанку.

Током дискусије наглашено је да су годишње консултације важан скуп на којем се могу пронаћи заједничка решења за унапређење водног саобраћаја. Представници Агенције нагласили су да ће та институција и даље бити отворена да одговори на сва питања и пружи стручну подршку, како би се додатно поспешила ова грана транспорта.