• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Откриј Дунав

Међународни дан Дунава, 29. јун, обележава се у 14 земаља потписница Међународне конвенције о заштити Дунава, у циљу подизања свести за очување реке код што већег броја појединаца и како би се апеловало на рационалну употребу водних ресурса. Дан Дунава прославља се од 2004. године, а у Србији ће ове године, под слоганом ’’Откриј Дунав“, бити пропраћен бројним манифестацијама, на којима ће учествовати Агенција за управљање лукама.

Дунав је друга по дужини европска река, одмах после Волге. Са 2.850 километара дугим током ,,Амазон Европе“ протиче кроз неколико престоница, пре него што се кроз делту улије у Црно море у Румунији и Украјини. Европска унија посебну пажњу посвећује Коридору Рајна-Дунав, као једном од девет мултимодалних европских коридора Транс-европске транспорте мреже (ТЕН-Т) мреже. Дунав повезује исток и запад Европе, Атлантик и Медитеран и једина је директна веза Централне Европе са Црним морем.

Дунав кроз Србију тече у дужини од 588 километара, од Бездана до Тимока. На његовим обалама се налазе многобројна заштићена природна добра, археолошка налазишта, тврђаве и културне знаменитости. Захваљујући томе, годинама уназад представља својеврсни ,,туристички магнет“, нарочито за љубитеље крстарења.

Агенција за управљање лукама интензивно ради на искоришћењу и промоцији потенцијала Дунава за превоз терета и путника.

Агенција спроводи активности на пројекту „Пробуди Дунав“ који има за циљ развој крузинга и домаћег линијског саобраћаја у Горњем и Доњем Подунављу. Пројекат дориноси развоју градова и промоцији културног наслеђа овог подручја. На тај начин, градови на обалама Дунава биће уцртани на туристичку мапу Европе а Србију приближити европским лидерима у наутичком саобраћају.

Упоредо са отварањем нових међународних пристаништа, Агенција ради на развоју области марина. Марине су важан сегмент наутичког саобраћаја и употпуњују туристичку понуду наше земље.