• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Пројекат ,,Пробуди Дунав” унапредиће наутички туризам у Кладову

Представници Агенције за управљање лукама посетили су Кладово и разговарали са председником општине Сашом Николићем о развоју међународног путничког и линијског саобраћаја у тој локалној самоуправи.

Срђа Љешевић, руководилац Центра за лучку делатност у Агенцији, навео је да је Агенција 2017. године покренула пројекат ,,Пробуди Дунав” који за циљ има промоцију крузинга у Горњем и Доњем Подунављу кроз отварање нових међународних путничких пристаништа и повезивање локација које леже на обали најзначајније европске реке. Додао је да је током прве фазе пројекта, између осталих, у рад пуштено и међународно путничко пристаниште у Кладову. ,,У складу са акционим планом Владе, наставићемо да афирмишемо многобројне могућности Дунава, како бисмо унапредили међународни и домаћи путнички саобраћај. Кладово представља јединствен спој природе и историје и желимо да најзначајније знаменитости као што су Трајанова табла и тврђава Фетислам, представимо туристима који нашу земљу посећују крузерима. Посебну пажњу посветићемо линијском саобраћају, имајући у виду да је 2019. године на иницијативу Агенције, успостављена бродска линија између Кладова и Турн-Северина, када је превезено више од 6000 путника. Очекујемо да ће, након нормализације епидемиолошке ситуације, ова линија бити подједнако популарна код туриста из Србије и Румуније”, нагласио је Љешевић и најавио планове Агенције који предвиђају потпуно инфраструктурно опремање преосталих међународних путничких пристаништа на Дунаву и Сави у Србији у идуће две године.

Председник општине Кладово Саша Николић рекао је да је та локална самоуправа привилегована учешћем у пројекту ,,Пробуди Дунав”, у оквиру кога се, у сарадњи са Агенцијом ради на промоцији наутичког саобраћаја у источној Србији. ,,Заједничким радом поспешујемо привредни развој подунавских општина, а самим тим промовишемо Подунавље на туристичкој мапи Европе. Међународно путничко пристаниште у Кладову је значајна туристичка дестинација, са важном улогом у крузинг туризму на Коридору VII. Општина Кладово ће кроз овај пројекат активно радити на повећању квалитета и разноврсности туристичке понуде. Улагањем у речни саобраћај доприноси се бржем привредном расту и локалном економском развоју, на првом месту кроз туризам”, казао је Николић.

Једна од тема посете била је и разматрање адаптације и опремања марине у Кладову, за коју је Влада Србије, на предлог Агенције, утврдила лучко подручје. Љешевић је истакао да се у наредном периоду очекују значајне инвестиције у област марина у Србији, будући да су оне важни наутички објекти. Реализација развојних пројеката изградње марина допринеће даљем поспешивању наутичког туризма у нашој земљи као и прихода од ове привредне гране, закључено је на састанку.