• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Пројекат „Пробуди Дунав“ важан за наутички саобраћај у Доњем Милановцу

Представници Агенције за управљање лукама посетили су Доњи Милановац и састали се са председником општине Мајданпек Драганом Поповићем и представницима лучког оператера ЈКП „Доњи Милановац“, ЈП „Национални парк Ђердап“, Археолошког локалитета Лепенски вир и Туристичке организације општине Мајданпек. Том приликом разговарали су о даљем унапређењу међународног путничког саобраћаја у овој општини. Састанак и обилазак међународног путничког пристаништа организовани су у склопу активности на пројекту „Пробуди Дунав“.

Срђа Љешевић, руководилац Центра за лучку делатност у Агенцији, истакао је да пројекат Агенције „Пробуди Дунав“ има за циљ промоцију крузинга у Горњем и Доњем Подунављу. Према његовим речима, пројекат повезује локације које се налазе на обалама најзначајније европске реке и подиже видљивост наутичких потенцијала Србије. Љешевић је навео да је Агенција забележила 114 пристајања у Доњем Милановцу у првих шест месеци ове године, што је за 25 одсто више него у истом периоду 2019. године, која представља најбољу наутичку сезону у нашој земљи. „Наставићемо да интензивно развијамо међународни и домаћи путнички водни саобраћај у нашој земљи. Доњи Милановац је годинама уназад интересантан љубитељима крузера због природних и историјских богатстава, као што су Лепенски Вир и Национални парк Ђердап. Како бисмо што више туриста упознали са нашим обалама, Агенција ће у наредном периоду радити на изградњи инфраструктуре нових међународних путничких пристаништа и марина на Дунаву и Сави“, закључио је Љешевић.

Делегација Доњег Милановца подвукла је да пројекат „Пробуди Дунав“ од великог значаја за промоцију источне Србије и Доњег Подунавља у међународним оквирима. На тај начин, унапређује се и привредни развој подунавских општина. Најавили су да ће та локална самоуправа убудуће радити на побољшању квалитета и различитости туристичке понуде.

Учесници састанка сложили су се да реализација инфраструктурних пројеката у области путничког водног саобраћаја доприноси локалном економском развоју, повећању прихода и даљем поспешивању наутичког саобраћаја у нашој земљи.