• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Састанак са Транспортном заједницом

Директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић састао се са директором Сталног секретаријата Транспортне заједнице Матејом Закоњшеком. Том приликом разговарали су о могућностима за унапређење сарадње двеју институција у погледу развоја лука у Србији.

Перовић је истакао да је Агенција посвећена побољшању лучке делатности у Србији и представио развојне активности у области лука, међународних путничких пристаништа и марина. Навео је да је фокус Агенције праћење европских смерница у сегменту заштите животне средине. Према његовим речима, Агенција је у претходном периоду покренула иницијалне пројекте који се тичу управљања бродским отпадом и употребе алтернативних горива.

Закоњшек је рекао да Транспортна заједница активно ради на транспортној повезаности, како у региону тако и у суседним државама, чланицама ЕУ. Казао је да пружају подршку земљама Западног Балкана у развојним пројектима и усвајању европске легислативе и похвалио досадашњи напредак Србије. Закоњшек је нагласио да је приоритет Транспортне заједнице одрживи транспорт, са даљим улагањима у железницу и водни саобраћај. Посебно је подвукао значај водног саобраћаја, као еколошки најприхватљивијег и додао да је важно радити на његовом унапређењу, модернизацији и декарбонизацији.

Перовић и Закоњшек сагласили су се да ће даља сарадња Агенције и Транспортне заједнице допринети остварењу циљева и поспешивању повезаности лука у Србији са лукама у региону и Европи.