• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Заједничким деловањем остварујемо визију човечанства

Ауторски текст проф. др Бојана Лалића, директора Института за појас и пут, за шести годишњи Билтен Агенције

Институт за појас и пут, Београд, настао је у резултату потребе да се структурно и системски искористе прилике велике глобалне иницијативе председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга и да се претворе у добробит на корист свих заинтересованих чинилаца у савременом друштву. Сама концепција окупљања не може донети ништа лоше, посебно ако се не темељи на притиску и било каквом условљавању.

Иницијатива Појас и пут данас обухвата 146 земаља и 32 међународне организације, што је чини највећом и најсвеобухватнијом иницијативом на свету. Више од 65 одсто светске популације, 40 одсто глобалног БДП-а, 90 трилиона долара инвестирано у земље чланице иницијативе у првих пет година (2013-2018), 6,47 трилиона долара вредности трговинске размене земаља чланица (2013-2018), итд., само су неки од показатеља који доказују колосалну величину и интензитет раста овог пројекта. Република Србија заузима место међу 28 земаља оснивача иницијативе. Суштина иницијативе огледа се у настојању да се уједињеним деловањем оствари заједничка визија човечанства.

Посебно значајно место Србија заузима у Механизму 16+1, који представља оквир сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе (Кина-ЦИЕЗ). Граничећи се са осам од 16 земаља, Србија се налази у природном центру Механизма, а као поуздан и посвећен партнер представља светао пример искоришћења потенцијала сарадње који позитивно утиче и на друге земље да унапреде сарадњу.

Институт за појас и пут, Београд, концептуално је усмерен у развој активности подршке у привредном, академском и културном делокругу мултилатералне сарадње земаља окупљених око предметне иницијативе. У привредном смислу Институт пружа пословну подршку компанијама из земаља обухваћених иницијативом у стратешкој интернационализацији према земљама и тржиштима од значаја. Тренутно, најзначајније активности усмерене су у квалитетну припрему и изградњу капацитета компанијама из Србије и региона Централне и Источне Европе за проширење бизниса у Азији, претежно Кини, али и усмеравање кинеских компанија за српско и европско тржиште. Такозвани „лендинг програм” (Landing Scheme) представља посебан производ Института за појас и пут према коме се за компаније организује програм припреме и подршке за максимално квалитетно започињање пословања у Србији уважавајући све законске и друге правне оквире, а у исто време омогућавајући брзу и ефикасну интеграцију у ланце снабдевања и вредности на добробит српске економије.

У академском простору Институт већ низ година ради на спајању најквалитетнијих истраживачких институција, универзитета и појединаца дуж Новог пута свиле, у резултату чега су проистекли многи кратки програми иМБА, еМБА, летње школе, зимске академије, и други облици структурираног образовања.

Говорећи о култури, говоримо о изазову спајања великог броја народа, обичаја, различитости за које верујемо да доносе лепоту када се међусобно правилно разумеју и споје. Културна размена и сарадња представља посебну вредност у изградњи амбијента за све друге сфере деловања Института.

Агенција за управљање лукама, као пословни субјект изузетно значајног утицаја на ресурс који за Републику Србију значи веома много, природни је партнер Института за појас и пут и стратешка повезаност која почиње да добија контуре заправо представља будући оквир за повећање степена искоришћења свих иницијатива обе стране. Дакле, мобилност у сваком смислу, робе, људи, али и знања и креативности основни је изазов данас, посебно у времену у коме ризици тешко могу до детаља да се предвиде и неутралишу. Логистика је постала наука свих наука, струка будућности јер више није проблем ни произвести ни пронаћи већ допремити на тражено место тражену робу. С тим у вези, а имајући на уму добробит Србије у економском, еколошком и промотивном смислу, Агенција и Институт усмерени су ка интензивној сарадњи. Челично пријатељство Републике Србије и Народне Републике Кине и визионарска повезаност преко 140 земаља у оквиру Иницијативе појас и пут отварају могућности које знањем и посвећеним радом могу прерасти у дугорочну стратешку предност оних који их повежу са природним ресурсима које поседују.

Будућност припада онима који квалитетно бирају партнере, брзо се прилагођавају ситуацијама и променама и верују у снагу сопствених ресурса и пријатељство засновано на уважавању сопственог интегритета и поштовању кључних националних интереса.