• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

2016. - Година великих резултата

Година на измаку била је и више него успешна за Агенцију. Добра сарадња са Владом Србије, ресорним Министарством и учесницима у водном саобраћају допринели су остварењу циљева које смо себи задали крајем 2015. године.

Ове године прогласили смо лучка подручја у Прахову, Смедереву, Новом Саду, Бачкој Паланци, Сенти и Апатину. Проглашена су и четири путничка пристаништа- Доњи Милановац, Сремски Карловци, Смедерево и Кладово. Такође, у циљу олакшања пословања лукама и лучким оператерима, Агенција је у јулу месецу покренула и Портал електронских пријава, којим се знатно штеди време и скраћује процес подношења пријава и комуникације између обвезника и Агенције. За непуна 4 месеца, проценат пријава који се подноси електронским путем порастао је на 50%.

На основу наплате накнада у претходном периоду успели смо да остваримо вишак прихода у износу од 43 милиона, који смо уплатили у буџет Републике Србије.

Добри резултати дају нам подстрек да у 2017. довршимо започето и покренемо још значајних активности.

Пред нама је пуно посла. Пре свега, настојимо да свим капацитетима и заједничким радом свих институција укључених у развој водног саобраћаја успоставимо систем који ће допринети функционисање лучког тржишта, складу са прописима ЕУ. Као и до сада, Агенција ће водити успешну политику развоја лука и пристаништа, засновану на Закону о пловидби и лукама на унутрашњим водама и Стратегији развоја водног саобраћаја. Сигурни смо да ће заједнички рад свих институција укључених у систем развоја водног саобраћаја, а ту пре свега мислимо на успешну сарадњу са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, донети жељене резултате. Изградња нових теретних лука и пристаништа, и њихово одржавање у Републици Србији утицаће на значајно повећање промета робе, као и на развој једне од најважнијих привредних грана, туризма. Средства остварена од наплате лучких и пристанишних накнада ће бити употребљена за изградњу и модернизацију лука и пристаништа.

Поменућемо само неке од наших будућих планова.

Пре свега, у наредном периоду очекује нас завршетак проглашења свих лучких подручја у РС. Агенција ће започети спровођење Средњорочног плана давања концесија, који је први пут усвојен у Србији.

Поносни смо на чињеницу да ће Агенција за управљање лукама учествовати у два важна међународна пројекта - Daphne и Danube Skills. Значај ових пројеката је вишеструк, будући да промовишу развој најзначајније европске реке Дунава и доприносе повезивању земаља и институција на дунавском коридору.

Агенција ће, пратећи приоритете и европски пут Владе Републике Србије, активно учествовати у активностима Преговарачких група за транспорт и трансевропске мреже (поглавља 14 и 21).

Наши напори и даље ће бити усмерени на успешну сарадњу са српским и међународним институцијама у оквиру система водног саобраћаја, како би се ова важна, а можемо рећи до сада запостављена област, уредила и донела добробит како привреди тако и грађанима у Србији.