• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

70 хиљада туриста посетило Србију са река

Агенција за управљање лукама евидентирала је је у првих шест месеци 2018. године значајан пораст теретног саобраћаја на рекама у Србији. Наиме, до 1. јула ове године забележено је 5,5 милиона тона претоварене робе, односно 1,1 милион тона више него у истом периоду претходне године, што представља повећање од 26%.

Најчешће претоварени терети, који су у овој години имали и најзначајније повећање, јесу шљунак, песак и камени агрегати. Руде су на другом месту, а следе расути и генерални терети.

На шест међународних путничких пристаништа до 1. јула евидентирано је 518 пристајања крузера, односно 31% више у поређењу са почетком прошлогодишње наутичке сезоне. Број путника порастао је за 38%, па је тако Србију са река посетило око 70 хиљада туриста.

Највише пристајања крузера од почетка сезоне до 1. јула забележено је у Београду-272, затим у Новом Саду 154 и у Доњем Милановцу 58. На међународно путничко пристаниште у Голупцу, које је са радом почело у априлу 2018, до данас је пристао 21 крузер.

Уз подршку ресорног Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, рад Агенције за управљање лукама у наредном периоду биће усмерен ка инвестицијама у лучку инфарструктуру, као и отварању нових међународних пристаништа на Дунаву са акцентом на развоју домаћег линијског саобраћаја. Очекује се да ће следеће године бити отворена два нова међународна путничка пристаништа за крузере на Дунаву, и то у Сремским Карловцима и Земуну.

На основу сталног тренда раста теретног и путничког саобраћаја, Агенција предвиђа да ће до краја године у српским лукама бити претоварено рекордних 12 милиона тона терета, док се на међународним путничким пристаништима у овогодишњој наутичкој сезони очекује више од 1100 пристајања крузера.