• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Агенција евидентирала 1500. пристајање крузера на путничким пристаништима у Србији

Агенција за управљање лукама забележила је 04. новембра рекордно 1500. пристајање крузера на међународним путничким пристаништима у Србији, што представља повећање од скоро 30% у односу на исти период прошле године. До краја овогодишње наутичке сезоне, која ће због повољних временских прилика трајати готово до децембра, очекује се да ће број пристајања бити већи.

Међународно путничко пристаниште у Београду је до сада било најатрактивније међу иностраним туристима. Предвиђања су да ће се ове године више од 100000 путника искрцати у главном граду. Београд постаје део велике европске четворке- ,,4Б’’ престоница које леже на обалама Дунава и уз Беч, Будимпешту и Братиславу је уцртан на наутичкој мапи Европе као незаобилазна дестинација љубитеља крстарења.

Kрузери су, поред београдског пристаништа, најчешће били укотвљени у Новом Саду, Доњем Милановцу и Голупцу.

Извесно је да ће овогодишња наутичка сезона у Србији бити рекордна. Премашене пројекције Стратегије за развој водног саобраћаја, које су прогнозирале 1300 пристајања до 2025. године, резултат су интензивног рада Агенције на отварању нових међународних путничких пристаништа. Поред тога, Агенција је активно промовисала путнички водни саобраћај кроз пројекат ,,Пробуди Дунав’’. Имајући у виду јединствене културне, историјске и географске атракције које наша земља пружа свим туристима који је обилазе са река, фокус активности Агенције ће и у наредном периоду бити усмерен ка афирмацији потенцијала крузинга и наутике у Србији уопште.