• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Агенција на IX годишњој конференцији логистике и транспорта

Представници Агенције за управљање лукама учествовали су на IX годишњој конференцији логистике и транспорта, одржаној 9. новембра 2021. године у Београду. Скупу, који је организовала Српска логистичка асоцијација, присуствовали су водећи логистички стручњаци из региона и Европе.

Срђа Љешевић, руководилац Центра за лучку делатност, отворио је сесију посвећену лукама и терминалима и представио најважније информације о претовару терета и обиму путничког саобраћаја на рекама у Србији.

Љешевић је истакао да је Агенција на крају трећег квартала ове године забележила 12 милиона тона претовареног терета, односно 13 одсто више него у истом периоду прошле године.

Говорећи о путничком саобраћају нагласио је да је овогодишња наутичка сезона показала знаке побољшања, имајући у виду да су 2020. године услед пандемије обустављена крстарења у целој Европи. Међународна путничка пристаништа у Србији су до 1. новембра дочекала 478 пристајања и 38.381 укрцаних и искрцаних путника.

Поред тога, упознао је учеснике конференције са развојним пројектима Агенције за унапређење теретног и путничког водног саобраћаја, међу којима су изградња терминала за расуте терете у Крњачи, проширење капацитета луке Сремска Митровица, изградња и отварање нових међународних путничких пристаништа на Дунаву и Сави и развој марина.

Љешевић је закључио да ће Агенција у наредном периоду наставити да ради на побољшању области лучке делатности и опоравку међународног водног путничког саобраћаја.