• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Агенција организовала састанке партнера на пројекту DIONYSUS

Агенција за управљање лукама била је домаћин дводневних састанака партнера у оквиру међународног пројекта DIONYSUS. Састанци су одржани 1. и 2. јуна у хибридном формату – у Београду и онлајн, и окупили су представнике партнерских институција.

Скупу су присуствовали и Хорст Шиндлер из Транснационалног програма Дунав и Манфред Зајц, генерални директор Секретаријата Дунавске комисије.

Представници пројектног тима Агенције навели су да за луке у Србији DIONYSUS значи боље повезивање са осталим лукама у Дунавском сливу. Нагласили су да DIONYSUS представља значајан помак ка интегрисању Дунавских лука у интермодалне транспортне системе. Kада је реч о будућим конференцијама, Агенција ће у октобру организовати регионалну радионицу о унапређењу међународног путничког саобраћаја. Циљ радионице је подстицај разраде националних стратегија за побољшање крузинга и јачање дијалога у овој области. Осим тога, тим Агенције изразио је вољу за учешће на будућим DTP пројектима, имајући у виду да омогућавају развој потенцијала лука у Дунавском региону.

Силвиу Метерна, генерални директор Pro Danube Romania, водећег партнера, похвалио је иницијативу Агенције да се сусрети партнерских институција одрже уживо и оценио да је организација састанка веома успешна. Истакао је да је директна комуникација учесника у пројектним активностима од великог значаја за њихову имплементацију.

Хорст Шиндлер је учеснике састанка упознао са приоритетима који ће бити обухваћени у наредним пројектима финансираним од стране DTP-а. Посебну пажњу посветио је пројектима за развој ,,паметног’’ и ,,зеленог’’ Дунава. Према његовим речима, позив за подношење предлога пројеката биће објављен током јесени.

Манфред Зајц најавио је да Дунавска комисија припрема текст Декларације о декарбонизацији и одрживости речних морских лука у Дунавском региону, чије се потписивање очекује до краја ове године. Декларација ће документовати вољу дунавских лука да развију стратегије и пројекте са циљем смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште, и то за 55 одсто до 2030. године.

Током састанака анализиран је досадашњи рад партнера и утврђени су даљи кораци за реализацију активности у завршном периоду пројекта. Представници Агенције најавили су да ће у наступајућим месецима, у склопу пројекта, бити израђене пилот студије, односно мастерпланови за развој лука у Прахову, Бачкој Паланци и Богојеву.

Састанци институција учесница на пројекту представљају платформу за трансфер знања и искустава, како би се обезбедио уравнотежен развој лучког сектора на Дунаву, закључено је на конференцији.