• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Агенција отворила пристаниште у Голупцу за крузере

Пристаниште у Голупцу дочекало први је крузер’’River Beatris’’ који је пристао на Ускрс, 08. априла и отворио наутичку сезону на истоку Србије.

Међународно путничко пристаниште у Голупцу једно је од шест до сада проглашених и пуштених у рад. У 2017. години пристаништа у Смедереву и Кладову су добила прве оператере и отворена су за пристајање бродова од ове сезоне, док се ће у Голупцу, до расписивања јавног позива и избора оператера, пристаништом управљати Агенција за управљање лукама.

Наутички туризам у Србији већ трећу годину заредом бележи стабилан раст од око 5% на годишњем нивоу, а примећен је и све већи број крузера са високом категоризацијом на рекама у Србији. Агенција за управљање лукама, у сарадњи са другим релевантним институцијама и министарствима, континуриано ради на стварању услова за унапређење овог вида путничког саобраћаја. Упоредо са привлачењем крузера и страних туриста, Агенција улаже напоре у афирмацију домаћег, линијског саобраћаја.

Између осталог, Агенција за управљање лукама, у жељи да путничка пристаништа у Србији, а нарочито на истоку земље, уцрта на туристичку мапу Европе, покренула је заједно са УНДП пројекат ‘’Пробуди Дунав’’, који за циљ има развој крузинга и покретање домаћег саобраћаја.

Пројекат ‘’Пробуди Дунав’’ промовише културно наслеђе градова на Дунаву, на истоку Србије, али и неискоришћен потенцијал који се отвара развојем водног саобраћаја и туризма Доњег Подунавља. Овај својеврсни ‘’Музеј на Дунаву’’, понудиће туристима многобројне знаменитости и прилику да крузерима ‘’крстаре’’ кроз неколико историјских епоха- од првих цивилизација, преко Римске заоставштине, средњег века па све до модерног доба. На тај начин, Србија ће бити сврстана међу лидере и незаобилазне дестинације у дунавском региону, када је реч о наутичком туризму.