• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Агенција представила пројекте на изложби у Дубаију

Директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић учествовао је на светској изложби ,,Дубаи Експо 2020’’. Перовић је представио развојне пројекте Агенције у оквиру тематске недеље посвећене водама, која је трајала од 21. до 25. марта 2022. године.

,,Дубаи Експо 2020'' одржан је у периоду од октобра 2021. до марта 2022. године. Током девет тематских недеља 190 земаља учесница приказало је иновације у различитим областима- урбани и рурални развој, пољопривреда, здравље, путовање и другим. Република Србија се на изложби представила темом ,,Србија ствара идеје – Инспирисани прошлошћу, обликујемо будућност’’.

На форуму ,,Sustainable investment promotion forum – Промоција одрживих инвестиција’’ који су 21. марта организовали Влада Србије и Програм Уједињених нација за развој (UNDP) на српском павиљону, Перовић је био учесник сесије посвећене одрживом развоју. Том приликом говорио је о инвестиционим пројектима у области марина и активностима Агенције на унапређењу наутичког туризма у Србији. Посебно се осврнуо на економски и друштвени значај марина. Према његовим речима, марине подстичу повећање локалних и укупних прихода од туризма. Поред тога, омогућавају развој мноштва комерцијалних и услужних садржаја. Говорећи о друштвеном аспекту марина, подвукао је представљање културе, историје, архитектуре и природе Србије страним туристима.

Поред форума о одрживим инвестицијама, Перовић је говорио на панелу ,,Будући развој воде као извора повезаности''. Панел је одржан 22. марта на павиљону Естоније, на Пословном форуму о водама. На форуму су се разматрале иновације у погледу унапређења одрживости вода, приступ овом ресурсу у урбаним и руралним срединама као и значај развоја лука.

Он је присутне упознао са пројектима Агенције у области унапређења лука и лучке делатности у Србији. Посебну пажњу посветио је активностима Агенције на заштити животне средине на рекама. Осим тога, истакао је важност политика Европске уније у овој области за декарбонизацију лука.

Поручио је да је очување животне средине, самим тим и вода, заједнички задатак целог друштва – појединаца, влада, јавних и приватних стејкхолдера и образовних институција.