• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Aгенција у посети Кладову

Директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић посетио је Кладово и састао се са челницима те општине и представницима лучког оператера међународног путничког пристаништа. Тема разговора била је развој међународног путничког саобраћаја и марине.

Током састанка разматрана је иницијатива Агенције да међународно путничко пристаниште у Кладову буде прво на којем ће бити постављен систем напајања крузера електричном енергијом са обале. Перовић је истакао да ће, у складу са трендовима енергетске транзиције, овакав начин снабдевања значајно допринети повећању броја пристајања крузера у нашој земљи. Он је навео да је Кладово једна од општина које су обухваћене пројектом „Пробуди Дунав“ са циљем промоције крузинга у Горњем и Доњем Подунављу. „У складу са акционим планом Владе, наставићемо да отварамо отварању нова међународна путничка пристаништа и промовишемо наутичке потенцијале Србије,“ рекао је он и додао да Агенција покреће нови пројекат „Заплови Србијом“ током којег ће се радити на подизању свести о предностима развоја наутике.

Перовић је заједно са руководством општине и лучким оператером обишао локацију будуће марине, у центру Кладова. Близина знаменитости, попут тврђаве Фетислам и мноштво других културних и туристичких садржаја, представљајују предности ове микролокације на Дунаву. Инвестирањем и развојем инфраструктурних пројеката у области путничког водног саобраћаја доприноси се привредном расту и локалном економском развоју, закључено је током обиласка.