• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Агенција у посети Сомбору

Директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић састао се са начелником Западнобачког управног округа Гораном Нонковићем и градоначелником Сомбора Антониом Ратковићем. Том приликом разговарали су о покретању заједничких активности у области наутичког саобраћаја.

Вук Перовић је истакао да Агенција интензивно ради на развоју марина у Србији. ,,Марине имају велики потенцијал за унапређење наутичког саобраћаја и заокружују туристичку понуду наше земље. У складу са тим, у претходном периоду започели смо инвестициони циклус у инфраструктуру наутичког саобраћаја. Сомбор је мултикултуралан град, богате историје и изузетних природних одлика и представља атрактивну локацију за марину. Поред тога, Агенција ће стручно подржати градско руководство у иницијативи да се успостави бродски линијски саобраћај са градовима у Хрватској и Мађарској. То ће допринети побољшању локалне економије и омогућити туристима да се упознају са знаменитостима Сомбора. Наш циљ је да искористимо бројне потенцијале Србије за афирмисање наутичког саобраћаја, имајући у виду значај ове привредне гране за културно повезивање и повећање укупних прихода”, нагласио је Перовић.

Начелник Западнобачког управног округа Горан Нонковић је навео да подржава напоре за развој нове инфраструктуре у путничком водном саобраћају, пре свега марине на Дунаву код Бездана. ,,Сматрамо да би тиме била употпуњена туристичка понуда и остварен оптимални економски ефекат на подручју округа као подунавског региона. Посебно истичемо општи значај могућег организовања линијског саобраћаја између градова у Србији, Хрватској и Мађарској“, подвукао је он.

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић изразио је задовољство због посете Агенције и будуће сарадње на пројектима. „Данашњи састанак представља почетак развоја наутичког саобраћаја у Сомбору. Представили смо предности природног окружења за унапређење путничког водног саобраћаја, како због разгранате каналске мреже и природног богатства заштићеног подручја Горње Подунавље, тако и због културно-историјског наслеђа Града Сомбора. Разговарали смо о изградњи марине у Барачкој, некадашњем зимовнику за бродове као и о успостављању линијског саобраћаја између места Драж у Хрватској, Баја у Мађарској и Бездана,'' казао је Ратковић и додао да је једна од тема састанка била и могуће планирање међународног путничког пристаништа у Сомбору.

Заједничка сарадња Агенције и града Сомбора допринеће ефикасној реализацији пројеката у сегменту наутичког саобраћаја и промовисању наше земље страним туристима, закључено је на састанку.