• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Агенција за управљање лукама и APDM потписали Меморандум у области транспорта на унутрашњим пловним путевима

Директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић и генерални директор Националне компаније ,,Административна управа дунавских морских лука'' Галац, Николае Визинтеану, потписали су Меморандум о разумевању у области транспорта унутрашњим пловним путевима, након чега је уследио билатерални састанак делегација.

Меморандумом се формализује и унапређује сарадња између двеју лучких управа у Републици Србији и Румунији и допринеће повећању видљивости лука у Дунавском сливу на европској мапи лука, развоју привредних делатности у њиховом залеђу и интегрисању лука у међународне мултимодалне транспортне ланце.

Потписивању су присуствовали Амбасадорка Румуније у Републици Србији, Њ. Е. Силвија Давидоју, Амбасадор Републике Србије у Румунији, Њ. Е. Стефан Томашевић и Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

Министар Момировић истакао је да је Румунија синоним пријатељства са Србијом, јер је то држава са којом нема отворених питања, а према његовим речима "такви односи били су кроз векове". Овом приликом,Момировић је нагласио да су у последњих више деценија изостајале инвестиције у водном саобраћају и инфраструктури у Србији и најавио да се то данас мења.

Амбасадорка Румуније у Републици Србији Силвија Давидоју рекла је да је ово потписивање историјски тренутак у оквиру сарадње две земље у области пловидбе Дунавом.

Казала је да је Меморандум правни основ за размену информација и инвестиција, те да ће омогућити бољи проток робе у оба смера.

Након потписивања одржан је први билатерални састанак делегација, на којем су договорене будуће активности у погледу предстојеће сарадње а директор Агенције за управљање лукама отворио је састанак и нагласио важност потписивања Меморандума о разумевању за даље унапређење лука у Дунавском региону.

Амбасадор Републике Србије у Румунији, Њ. Е. Стефан Томашевић, рекао је да ће се Меморандумом додатно ојачати односи Републике Србије и Румуније, као и да је Дунав река од великог значаја за обе стране. Посебно је истакао план Републике Србије а у којем су предвиђена значајна улагања у лучку инфраструктуру.

Меморандумом о разумевању ће се успешно остварити циљеви за даље унапређење лука у Дунавском региону, закључено је на састанку.