• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

"Дан луке Констанца" у Београду

Манифестација "Дан луке Констанца" одржана је 21. септебра у Београду. Конференцији, која је постала један од главних догађаја у области транспорта и логистике у Србији и земљама региона, присуствовали су представници Агенције за управљање лукама.

Једанаесту годину заредом, Дан луке Констанца је место сусрета пословних партнера и релевантних институција из домена водног саобраћаја и речног транспорта робе.

Николае Тан Дивиличи, генерални директор Административне управе Луке Констанца рекао је да су Лука Констанца и Србија добри партнери на дунавском "аутопуту". Према његовим речима, ова манифестација је у претходних 10 година прерасла у сусрет сарадника у послу, представника најважнијих институција и како старих, тако и нових партнера. Истакао је да су ове године позив за учешће на конференцији добили представници компанија које већ користе могућности румунске поморске луке и оне који намеравају да развију своје пословање са познатим, али и новим потенцијалним партнерима. "Сви посетиоци информисани су о новостима у румунским поморским лукама, инвестицијама, могућностима у доступним објектима, као и потенцијалима за развој пословања", закључио је Дивиличи.

Србија преко "Луке Констанца" извози житарице до Ирана, Ирака, Италије, Јужне Кореје, Либије, Малте, Шпаније, Судана, Сирије, Кипра, Грчке, Израела, Турске, Либана, Велике Британије и Вијетнама. У транзиту преко Луке Констанца, Србија увози угаљ и кокс, ђубрива, руду гвожђа и гвоздене опиљке, обојене метале и опиљке, нафтне деривате, сирове и обрађене минерале, машине и опрему за транспорт, из земаља као што су Русија, Сједињене Америчке Државе, Турска, Бразил, Египат, Јордан, Кина и Јужна Африка.

У 2016, промет робе између "Луке Констанца" и Србије износио је 5,5 милиона тона. У првих седам месеци текуће године, промет је достигао вредност од 3,8 милиона тона, док је у истом периоду прошле године превезено 3,1 милион тона.

Дан луке Констанца у Београду