• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

"Danube Business Talks 2021" – заједничким радом до опоравка путничког водног саобраћаја

Четврта по реду конференција „Danube Business Talks” одржана је 13. октобра у онлајн формату. Скупу који је организовало аустријско савезно министарство за заштиту климе, животне средине, енергију, мобилност, иновације и технологију и viadonau присуствовали су и представници Агенције за управљање лукама.

Тема овогодишњих излагања била је утицај пандемије на теретни и путнички водни саобраћај на Дунаву и решења за опоравак крузинга. Како је истакнуто на конференцији, пандемија је неповољно утицала на путнички саобраћај, док се теретни саобраћај показао као грана транспорта која је била значајна за превоз робе, посебно у области пољопривредних и индустријских производа.

Учесници су нагласили да ће у наредном периоду у погледу теретног транспорта, фокус земаља Дунавског слива бити одрживост водног саобраћај, дигитализација, превазилажење административних баријера, енергетска ефикасност и "озелењавање" пловидбе.

Када је реч о путничком саобраћају, представници туристичког сектора навели су да се, након обуставе крузинга у претходној години, ове године виде знаци побољшања. Према њиховим речима, значајно је покренути конкретне активности како би се спремно дочекала нормализација ситуације и потпуни "рестарт" крузинга и на најбољи начин искористили туристички потенцијали Дунава.

Важно је да напори подунавских земаља у предстојећем периоду буду усмерени ка заједничком раду на поновном покретању и трајном опоравку путничког саобраћаја на Дунаву, закључено је на конференцији.