• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Делегација немачких лука у посети Агенцији

Агенција за управљање лукама угостила је 3. јула представнике Удружења речних лука Југозападне Немачке, из покрајине Баден-Виртемберг.

Директор Вук Перовић истакао је да је посета немачких колега од великог значаја за размену искустава и знања у области лучке делатности. Представио је досадашње активности и развојне пројекте, са посебним освртом на дигитализацију и „озелењавање” лучког сектора. Према његовим речима, пројекат „Зелене Луке”, који је иницирала Агенција, требало би да у српске луке уведе чисту енергију како би се испратиле смернице Зелене Агенде за Западни Балкан и смањио карбонски отисак водног саобраћаја.

Када је реч о теретним лукама, издвојио је проширење Трансевропске транспортне мреже (ТЕН-Т) на још четири српске луке, што значи бољу видљивост, конекцију са другим европским коридорима, могућност прихвата транзитних робних токова, а самим тим и увећање промета робе и мобилности.

Навео је да је Агенција формирала партнерску мрежу са кључним институцијама у области лука и водног саобраћаја из Европе и света и позвао представнике немачке делегације да упуте своје иницијативе за заједничке пројекте.

Директор луке Манхајм и председник Удружења Уве Кон захвалио се на пријему и подвукао важност размене информација за даље унапређење речних лука у Европи. Рекао је да то удружење окупља 11 лука које се налазе на Рајни, Некару и Мајни, међу којима су оне у Манхајму, Франкфурту, Штутграрту, Базелу, са циљем заступања њихових интереса на савезном, државном и локалном нивоу. Активности немачких лука усмерене су ка јачању одрживе логистике кроз повезивање друмског, железничког и водног саобраћаја.

Након састанка организован је обилазак луке у Београду, током које је делегација из Немачке могла да сазна више о обављању лучке делатности и лучким операцијама у Србији.

Договорено је интензивирање сарадње између Агенције и лука из Југозападне Немачке, као и организација студијских посета и могућност заједничких пројеката у области „зелене” енергије у лукама, узимајући у обзир свеобухватне циљеве Европе за декарбонизацију транспортног система.