• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Добар почетак године за претовар житарица

Агенција за управљање лукама забележила у прва три месеца ове године 3.7 милиона тона претовареног терета на рекама у Србији, што је за десет одсто више у односу на исти период прошле године.

Најчешће претоварана роба су шљунак, песак и камени агрегати, са учешћем од 32 одсто у укупном претовару. На другом месту су нафта и нафтни деривати са 16.5 одсто учешћа а остали расути терети, односно минерална ђубрива и индустријска со, на трећем са 11.8 одсто учешћа. Житарице су на четвртом месту и у укупном претовару у првом кварталу ове године су учествовале са 11.2 одсто, док је угаљ на петом месту са 10.5 одсто.

Највећи раст забележен је код житарица, где је након дужег неповољног периода, у прва три месеца ове године претоварено 412.000 тона, док је 2023. године у истом кварталу претоварена 31.000 тона ове врсте робе.

Претовар шљунка, песка и камених агрегата већи је за 56 одсто у поређењу са прва три месеца прошле године, превасходно због реализације инфраструктурних пројеката Владе Србије.

У међународном путничком саобраћају Агенција је до 1. априла евидентирала 24 пристајања крузера и 3.509 путника. Број путника већи је за три одсто у поређењу са истим периодом прошле године.

Највише пристајања остварено је у Београду – девет. У Новом Саду забележено је шест пристајања, у Голупцу пет, док су у Доњем Милановцу остварена четири пристајања.

Очекује се да ће у овогодишњој наутичкој сезони број путника порасти за десет одсто, односно да ће Србију са крузера посетити 200.000 туриста.