• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

EFIP први пут у Србији

Европска федерација речних лука одржала је 20. октобра годишњи састанак Извршног одбора у Београду. Домаћин скупа била је Агенција за управљање лукама. Састанак је окупио луке и лучке управе из Немачке, Аустрије, Румуније, Холандије, Француске, Данске, Пољске и Белгије. Поред тога, догађају су присуствовали и помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Предраг Петровић, генерални директор Секретаријата Дунавске Комисије Манфред Зајц, шеф сектора за развој људских ресурса Конференције Уједињених нација за трговину и развој (UNCTAD) Марк Асаф и директор Дирекције за водне путеве Александар Пантелић.

Директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић, истакао је да је за ову институцију велика част то што је домаћин скупа. „Поносан сам на то што је Србија препозната као земља која активно ради на развоју лука и лучке делатности. Имали смо прилику да лукама и лучким управама из Европе прикажемо развојне пројекте и активности које спроводе Влада Србије и Агенција, у циљу даљег унапређења лучке области и бољег транспортног повезивања. На тај начин, приближавамо се европским и светским трендовима и стандардима у лучком сектору“, навео је Перовић.

Председник Европске федерације речних лука Антоан Бербен похвалио је организацију скупа и честитао Агенцији десет година успешног рада. „Српске луке су од великог значаја за Дунавски регион али и транспортни систем Европе. Пројекти и инвестиције са којима смо се данас упознали нам говоре о преданом раду Србије на искоришћењу потенцијала река за транспорт робе и путника. Успех Агенције је најбољи пример како дугорочна подршка владе речним лукама даје добре резултате“, закључио је Бербен.

Током трајања састанка одржана је панел дискусија на тему даљег развоја речних лука и водног саобраћаја. На панелу су учествовали Антоан Бербен, Манфред Зајц и Марк Асаф, кoји су дали свој осврт на значај дигитализације у лучком секторуи улогу лука у декарбонизацији а разговарало се и о предстојећем проширењу Трансевропске транспортне мреже (ТЕН-Т). Говорницима су након панела уручене захвалнице за дугогодишњу подршку у раду Агенције.

У оквиру догађаја организована је и посета луци у Новом Саду. Приликом обиласка представљене су најзначајније инвестиције компаније DP World у новосадску луку, пре свега новоотворени вертикални кеј. Инвестиција лучког оператера износиће укупно 30 милиона евра, према Уговору о обављању лучке делатности који је потписан са Агенцијом. Истакнуто је да се очекује се да ће ова значајна улагања допринети повећању обима претовара робе и развоју индустрије у залеђу Луке Нови Сад.

Скуп у Београду је на прави начин омогућио размену иницијатива и искустава, како би се пронашла оптимална решења за испуњење циљева зелене логистике, имајући у виду значајну улогу речних лука у енергетској транзицији, закључено је на састанку.