• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Голубац добија марину на Дунаву

Министарство туризма и омладине, Агенција за управљање лукама и Општина Голубац потписали су данас Уговор о регулисању међусобних права и обавеза на реализацији пројекта изградње марине у Голупцу. Овај Уговор представља предуслов за почетак изградње инфраструктуре голубачке марине. Потписивању је присуствовао помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Предраг Петровић.

Државни секретар у Министарству туризма и омладине Урош Кандић изјавио је да ће до краја следеће године у потпуности бити заокружена изградња наутичке туристичке инфраструктуре на Доњем Подунављу.

„Подсетићу да је у току реализација пројекта изградње марине у Великом Градишту, а осим што ћемо градити марину и у Голупцу, током следеће године следи и дуплирање капацитета за међународно путничко пристаниште у Доњем Милановцу“, рекао је Кандић. Кандић је такође најавио да је у 2024. години у плану изградња новог путничког пристаништа у Баноштору чиме ће бити проширени капацитети за пријем крузера и на Горњем Подунављу.

„Најављени пројекти ће сигурно допринети још бржем развоју наутичког туризма у Србији и повећању броја крузера“, рекао је он.

Међутим, он је указао на задовољавајући темпо опоравка домаћег наутичког туризма и у овој години, имајући у виду да је до 1. новембра на крузерима било око 170.000 путника, што је повећање од 30 одсто у односу на исти период протекле године.

Помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Предраг Петровић нагласио је да је пројекат „Заплови Србијом“ осмишљен тако да се стално надограђује и да показује намеру државе да улаже у наутичку инфраструктуру, туризам и привреду. „Желимо да привучемо што више туриста да Србију обиђу са река. Голубац је једна од локација која ће модерном марином утицати на повећање како прихода, тако и посетилаца у овом делу наше земље. Међуресорна радна група за реализацију пројекта „Заплови Србијом“ у којој учествују најважније институције у Србији је прави пример добре сарадње државе на развоју инфраструктуре и туризма. До сада смо, у оквиру пројекта, отворили међународна путничка пристаништа у Сремској Митровици и Земуну, а до краја године отворићемо и шабачко пристаниште. Поред тога, гради се и марина у Великом Градишту, у коју ће у првој фази бити уложено око 2.5 милиона евра. Важно је да улагања у инфраструктуру иду упоредо са улагањем у хотелски смештај, комерцијалне садржаје, нове тематске туре, како бисмо употпунили понуду наших обала. Све ове активности унапредиће привреду наше земље и омогућиће отварање нових радних места и запошљавање локалног становништва,“ рекао је Петровић. Он је подсетио да је вредност пројекта „Заплови Србијом“ 30 милиона евра, када је реч о планираној инфраструктури.

Директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић рекао је да је Голубац једна од локација обухваћених капиталним пројектом „Заплови Србијом“, који је покренут у марту ове године. „Агенција је иницирала пројекат узимајући у обзир велике наутичке потенцијале наше земље. Током пројекта радиће се на изградњи недостајуће наутичке инфраструктуре – марина и међународних путничких пристаништа, као и на развоју линијског и каналског саобраћаја. На тај начин, туристима ћемо представити тврђаве, археолошке локалитете, споменике културе и природна богатства која се налазе на обалама река у Србији. Посебно сам поносан на то што у реализацији пројекта учествују кабинет председника Републике Србије и кабинет председнице Владе, као и ресорно Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и друга министарства, локалне самоуправе и јавна предузећа. У оквиру пројекта планирана је изградња пет марина на Дунаву, а међу њима је марина у Голупцу. То је друга марина која почиње са изградњом, будући да је већ отпочела реализација пројекта марине у Великом Градишту. Имајући у виду да је Голубац веома посећена дестинација код љубитеља крузинга, уверен сам да ће голубачка марина употпунити понуду источне Србије и додатно је приближити домаћим и страним туристима,“ истакао је Перовић. Он је додао да се очекује да ће пројекат допринети повећању прихода од наутике, већем броју посетилаца, подизању свести јавности о бројним предностима путничког водног саобраћаја као и јачању позиције Србије на наутичким мапама Европе и света.

Председник Привременог органа општине Голубац Небојша Мијовић истакао је да ова општина, као препознатљиво место на туристичкој мапи Србије и Европе гради туристичку инфраструктуру за још боље позиционирање на туристичком тржишу. „Поред сада већ „озбиљних“ туристичких производа, као што су Голубачка тврђава и Манастир Тумани, општина Голубац је реализовала и низ пројета, од којих су најзначајнији за туризам изградња шетнобициклистичке стазе (део међународне бициклистичке руте Еуро вело 6), прекогранични прелаз Усије као и низ других. Изградња марине и управне зграде је пројекат који је немерљиво значајан за нас, јер ће повећати атрактивност туристичке понуде, као и приходе од туризма, стварајући услове за развој наутичке инфраструктуре Голупца, уз наставак одвијања активности једриличарског центра Србије и локалног клуба, уз могућност развоја додатних пратећих активности. Економски резултати реализације овог пројекта биће повећање вредности земљишта на локацијама око марине и у самом Голупцу, повећање вредности грађевинских објеката на овим подручјима, повећање запослености локалног становништава, повећање прихода од комуналних такси, развој предузетништва кроз отварање нових радњи. Значај је велики и за младе, јер ће се повећати свест о значају спорта спорта, као и могућности рекреације туриста,“ закључио је Мијовић.

Будућа марина налазиће се на Дунаву у непосредној близини центра Голупца и моћи ће да прими око 100 пловила. Очекује се да ће се у склопу марине, поред простора за прихват и смештај пловила, развити и комерцијални и други садржаји.