• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Kвартална анализа претоварене количине терета и пристајања крузера

Подаци Агенције за управљање лукама за прва три квартала ове године показују значајна повећања у претовару терета и путничком саобраћају на рекама у Србији у односу на исти период прошле године.

Агенција је до 30. септембра забележила, 17% одсто више тона претовареног терета у српским лукама него у првих девет месеци 2018. године. Шљунак, песак и камени агрегати су и даље најчешће претоварена врста терета, и заједно чине 24% укупног претовара. На другом месту су руде, које учествују у претовару са 18%. Житарице су трећа најчешћа врста терета- 15,8% док се нафта и нафтни деривати налазе на четвртом месту са уделом од 13% у укупном претовареном терету на рекама у Србији. Највећа разлика у количини претовареног терета у односу на првих девет месеци прошле године забележена је код претовара житарица и уљарица. Претоварено је 704 хиљаде тона житарица више него у 2018. години, захваљујући побољшању услова на међународном тржишту меркантилне робе. Агенција бележи и увећане количине претовареног угља и расутог терета. Повећање транспорта и претовара поменутог терета показатељ је скока привредне активности у Републици Србији, нарочито у области хемијске индустрије, енергетике, рударства и грађевине.

Агенција за управљање лукама је у претходном периоду интензивно радила на отварању нових међународних путничких пристаништа и промоцији међународног путничког водног саобраћаја, што је резултирало рекордним показатељима у овогодишњој наутичкој сезони. Поред тога, захваљујући иницијативи Агенције, након три деценије поново је успостављен линијски бродски саобраћај између Kладова и Турн Северина.

На међународним путничким пристаништима у Србији је до 30. септембра забележено, 29% веци број пристајања крузера док је број укрцаних и искрцаних путника порастао за 26% у односу на исти период 2018.