• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

На рекама у Србији повећан обим претовара робе и превоза путника

Агенција за управљање лукама евидентирала је у првих шест месеци 2017. године скоро 4,5 милиона тона претоварене робе у лукама, односно 12% више него у истом периоду у 2016. Најраспрострањенија врста претовареног терета у овој години био је шљунак, потом житарице, руде, нафта и расути терети. Раст привредне активности на рекама у Србији резултат је успешне сарадње Агенције и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре на реализацији заједничких пројеката.

Евидентирано је и 394 пристајања путничких бродова - крузера, што представља пораст од 13% у поређењу са почетком прошлогодишње наутичке сезоне.

Речни путнички саобраћај у Србији показује сталан тренд раста. У складу са тим, Агенција за управљање лукама, уврстила је развој крузинга у приоритет пословања за ову годину, јер представља развојну шансу за локалне самоуправе које се налазе на Дунаву, превасходно у источној Србији.

Највише пристајања крузера од почетка сезоне забележено је у Београду - 225, затим у Новом Саду 124 и у Доњем Милановцу 39. Поред развоја међународних путничких пристаништа, Агенција ће у наредном периоду развијати и домаћи линијски саобраћај.

На основу досадашњих резултата, предвиђање Агенције је да ће се до краја године у српским лукама претоварити више од десет милиона тона терета, док се на путничким пристаништима до краја сезоне може очекивати хиљадито пристајање крузера.