• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

На рекама у Србији више терета и крузера него прошле године

Агенција за управљање лукама забележила је на крају трећег квартала ове године повећане количине претовареног терета на рекама у Србији. Претоварено је 12 милиона тона робе, што представља раст од 13 одсто у односу на исти период прошле године.

Најчешће су претоварани шљунак, песак и камени агрегати - 27,6 одсто. На другом месту се налази угаљ са учешћем од 14,8 одсто, док су житарице на трећем са 14,7 одсто. Нафта и нафтни деривати имају удео од 13 одсто у укупном претовару а руде су на петом месту са 10,5 одсто учешћа.

Интензивне активности у области грађевинарства и реализација инфраструктурних пројеката Владе Србије резултирали су већим количинама претовареног шљунка, песка и камених агрегата. Угаљ је на другом месту као резултат рада ЈП ,,Електропривреда Србије''. Поред тога, претовар житарица пратили су добри услови на међународном тржишту меркантилне робе.

Овогодишња наутичка сезона показала је побољшање у поређењу са прошлогодишњом, када је због неповољног утицаја пандемије обустављен крузинг у целој Европи. Међународна путничка пристаништа у Србији су до 1. октобра дочекала 356 пристајања и 28.705 укрцаних и искрцаних путника. Највише пристајања остварено је у Београду- 149, потом у Новом Саду- 95. У Доњем Милановцу забележено је 66 пристајања, у Голупцу 43 и у Кладову два, и то су уједно прва пристајања крузера на кладовском пристаништу од његовог отварања.

Имајући у виду досадашњи промет робе у теретном водном саобраћају, предвиђања Агенције за четврти квартал су да ће се одржати тренд раста претовара терета на рекама у Србији.