• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Никад већа улагања у водни саобраћај, више од 200 милиона евра инвестиција у наредних пет година

Финансијски уговор између Владе Србије и Европске инвестиционе банке о улагању у речну транспортну инфраструктуру, вредан 100 милиона евра, потписан је данас у Влади Србије.

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, која је присуствовала потписивању, рекла је да ће Влада Србије уз подршку Европске инвестиционе банке (ЕИБ) и Европске уније у наредних пет година уложити укупно више од 200 милиона евра у развој речне транспортне инфраструктуре. “Србија никад није инвестирала више у водни саобраћај, а реч је и о једном од највећих инвестиционих улагања у Дунав у последњих 15 година у Европи”, рекла је Михајловићева поводом потписивања уговора, који су потписали министар финансија Синиша Мали и директор за Словенију, Хрватску и Западни Балкан у Европској инвестиционој банци, Матео Ривелини.

Михајловићева је истакла да водни саобраћај тиме постаје део новог инвестиционог циклуса у области инфраструктуре, који обухвата и изградњу нових ауто-путева, модернизацију железнице, као и изградњу станова за снаге безбедности. “Наш циљ је да водне путеве у Србији у потпуности интегришемо у европску транспортну мрежу, а захтева унапређење инфраструктуре и обезбеђивање безбедне пловидбе у свим условима. Реализацијом ових инвестиција, очекујем да у наредних неколико година удвостручимо учешће водних путева у превозу робе”, рекла је Михајловићева, и захвалила ЕИБ-у што је и до сада био део многих важних пројеката у Србији у области инфраструктуре, од Коридора 10, обилазнице око Београда, као и железничке пруге на Коридору 10.

Потпредседница Владе је додала да ће се из финансијског аранжмана са ЕИБ-ом финансирати реконструкција бродских преводница „Ђердап 1“ и „Ђердап 2“, проширење капацитета Луке Смедерево, уређење пловног пута реке Саве и уређење критичних сектора на заједничком делу Дунава између Србије и Хрватске. Пројекти са ЕИБ-ом обухватају и вађење потонуле немачке флоте из Другог светског рата из Дунава, као и увођење система хидро-метео станица, као и модерног система за управљање водним саобраћајем у Србији. “Уговор који је данас потписан обезбеђује половину од укупно више од 200 милиона евра инвестиција у речну транспортну инфраструктуру, а остатак улагања обезбедиће се из грантова ЕУ и републичког буџета“, навела је она.

Министар финансија Синиша Мали рекао је да луке, пловни путеви и интелигентни саобраћајни системи, као и развој копнене инфраструктуре, доприносе економском развоју земље, због чега је унапређење речне транспортне инфраструктуре за Републику Србију од изузетног значаја. “Реч је о капиталном пројекту, који би требало да допринесе развоју Луке Смедерево, пошто ће капацитети Терминала за расуте и генералне терете бити проширени. Између осталог, предвиђени су радови и на Ђердапу 1 и 2, а што је посебно значајно предвиђа се уређење критичних сектора на Сави и Дунаву. Нови, краћи и бољи путеви, било да су водни или копнени, допринеће да роба која се производи у Србији лакше, брже и јефтиније стигне до купаца у Европи, што ће додатно утицати на конкурентност домаће привреде“, рекао је Мали.

Потпредседник ЕИБ-а Дарио Сканапјеко рекао је поводом потписивања овог уговора да ЕИБ, као банка Европске уније, инвестира у регион Западног Балкана већ више од 40 година, доносећи знање, финансијске инструменте и посвећеност решавању дугорочних потреба у области критичне инфраструктуре. “Зајам који је данас потписан представља још један пример плодне сарадње са Републиком Србијом. Верујем да ће овај пројекат донети економску корист Србији и њеним грађанима и поставити темељ за нове инвестиције у овом сектору”, рекао је Сканапјеко, који је одговоран за ЕИБ-ове операције на Западном Балкану.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, који је присуствовао потписивању, рекао је да инвестиције у инфрасруктуру унутрашњих пловних путева представљају приоритет за ЕУ. “Због тога кроз Инвестициони оквир за Западни Балкан (WBIF) Европска унија обезбеђује значајна бесповратна средстава за суфинансирање приоритетних инвестиција, у износу од 150 милиона евра годишње, односно више од једне милијарде евра из грантова за период 2014-2020. Србија има велику прилику да добије значајан износ ових инвестиција, уколико су пројекти спремни за реализацију. Потребно је да на томе радимо заједно, још у фази припреме пројеката, баш као што смо радили на пројектима унапређења инфраструктуре унутрашњих пловних путева”, рекао је Фабрици.

Текст и фотографија: Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Nikad veća ulaganja u vodni saobraćaj, više od 200 miliona evra investicija u narednih pet godina