• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Обилазак новоизграђеног међународног путничког пристаништа у Земуну

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла је у суботу, 06. јуна 2020. године, заједно са потпредседником Владе и министром трговине, туризма и телекомуникација Расимом Љајићем и председником општине Земун Дејаном Матићем, новоизграђено међународно путничко пристаниште у Земуну. Обиласку је присуствовао и Вук Перовић, директор Агенције за управљање лукама.

Михајловићева је овим поводом изјавила да је овај догађај веома важан за Земун, Београд и целу Србију, те да без обзира на епидемију корона вируса која је зауставила и туристичку сезону не значи да не треба да будемо спремни.

“Све је завршено у року. Очекујемо да већ следеће године имамо најмање 1.500 крузера који ће пристајати на територију Србије - и у Kладову, Доњем Милановцу, радиће се и Сремски Kарловци, Рам, Голубац, јер ми смо се определили да градимо инфраструктуру у овој области”, рекла је она.

Потпредседница Владе додала је да је важно да из године у годину Београд и Србија постају све значајнији у туризму.

“То се види по броју крузера и туриста. Kао ресорно министартсво, радићемо и даље на изградњи инфраструктуре. У претходних 20-30 година није се улагало у водни саобраћај, сада се улаже 350 милиона евра - од чишћења Дунава, преводница Ђердап 1 и 2, у лучку инфраструктуру. Важно је да Србија има водне коридоре, као што има друмске и железничке”, изјавила је Михајловићева.

Потпредседник Владе Србије Расим Љајић рекао је да је важно да се у вакууму туристичке године градила инфраструктура коју ћемо користити у годинама које следе.

“Ово је седми међународни пристан у Србији, који ће допринети развоју наутичког туризма. Њиме употпуњујемо и проширујемо туристичку понуду Београда. Прошле године пристало је 750 крузера, ове године смо очекивали хиљаду, верујем да ћемо овај недостатак надоместити наредне године. Такође, овим користимо сав потенцијал реке Дунав и заједно са другим земљама радићемо на развоју туризма”, рекао је Љајић.

“Поносни смо на нови пристан и потрудићемо се заједно да у будућности велики број бродова и туриста посети наш град. Земун је последњих година постао једно велико градилиште - средили смо Гардош, више улица, стотине фасада. На томе нећемо стати, радићемо и Kеј ослобођења и Главну улицу. Kао Земунац, могу да кажем да смо овај пристан сањали деценијама”, рекао је Андреја Младеновић, помоћник градоначелника Београда.

Дејан Матић, председник општине Земун, истакао је да је ово велики дан за Земун и да се сан који су дуго сањали остварио, те је захвалио Влади Србије на подршци и помоћи.

“Изградњом пристана створили смо услове да сви крузери који су деценијама пролазили поред Земуна сада могу да сврате, а да их Земун као добар домаћин угости и покаже све што га краси. Заједнички рад општине са Владом Србије и градом даје резултате”, рекао је Матић.

 

Текст и фото: МГСИ