• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Одржан Дан Луке Констанца

Тринаеста по реду манифестација ,,Дан Луке Констанца’’ одржана је 26. септембра у Београду, у организацији Националне компаније за управљање морским лукама Констанца, преко свог представништва у Београду. Овогодишњој конференцији присуствовали су представници Агенције за управљање лукама.

Протеклих година ова манифестација постала је место сусрета најважнијих компанија у областима транспорта, логистике и представника лука на Дунаву из региона. На конференцији је речено да је укупан промет робе забележен 2018. године у румунским морским лукама достигао нови рекорд у последњих 30 година- 61,3 милиона тона. Од укупних количина робе забележених у 2018. години, промет у морским лукама износио је 48,63 милиона тона, а на рекама 12,66 милиона тона.

Наглашено је да је потенцијал промета робе између Луке Констанца и Србије такође очигледан из података за први семестар текуће године, имајући у виду да је удвостручена укупна количина робе превезене између ова два региона. У првих шест месеци 2018. године, промет између Луке Констанца и Србије износио је готово два милиона тона, док је у истом периоду 2019. године промет прешао износ од 4,6 милиона тона.

Током трајања манифестације представници Агенције састали су се са генералном директорком Луке Констанца, Даниелом Сербан. Том приликом осврнули су се на успешну сарадњу између Агенције и Луке Констанца у претходних пет година. На састанку је договорено да се у наредном периоду интензивира сарадња у циљу разматрања будућих заједничких пројеката.