• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Одржан састанак Експертске групе Дунавске комисије

Седница Експертске групе за луке и лучке операције Дунавске комисије одржана је 12. марта у Будимпешти и окупила је више од 90 учесника из земаља Дунавског региона и међународних организација. Скупом је председавао директор Агенције за управљање лукама, Вук Перовић.

Перовић је, отварајући састанак, истакао да Експертска група представља платформу за размену искустава и информација у погледу лука на Дунаву. „Велики одзив учесника показује да смо, као лучка заједница, спремни да стално унапређујемо и развијамо Дунавски регион. Председавање групом током наредна два заседања нам говори да је рад Агенције на уређењу лучког сектора препознат у међународним оквирима“, нагласио је он.

На скупу се разговарало о темама од стратешког значаја за Дунавски регион, међу којима су релевантне политике и законски оквир, „озелењавање“ лучке делатности, дигитализација и транснационална сарадња.

Током прве тематске сесије представљена је актуелна легислатива Европске уније у области унутрашњег водног саобраћаја, уз посебан осврт на студију Европске комисије Green Inland Ports, која би требало да пружи решења за одрживо управљање лукама.

У оквиру блока посвећеном климатским променама и енергетској транзицији учесници састанка могли су да се упознају са напретком пројеката у овој области. Осим тога, презентовани су предлози за увођење алтернативних горива на Дунаву. Руководилац Центра за лучку делатност у Срђа Љешевић представио је пројекат Агенције „Зелене луке“, којим би се у српске луке и пристаништа увела зелена енергија.

Када је реч о дигитализацији, разматрани су примери добре праксе из лука у Швајцарској и Португалији. Закључено је да је успостављање Port Community System-a (PCS) значајан корак за одрживост лучких операција.

Најављени су и догађаји планирани до краја године, на којима ће се промовисати пројекти и иницијативе – Danube Business Talks и Danube Port Days, као и различите радионице и тематски скупови.

Учесници састанка сагласили су се да стална координација и интензивна сарадња институција у Дунавском региону доприноси оснаживању лука и њиховој одрживости.

Наредно заседање Експертске групе, којим ће такође председавати Агенција, заказано је за 26. март 2025. године.