• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Одржана конференција ТИЛ 2020

Бизнис конференција „Транспорт и логистика Југоисточне Европе и Дунавског региона - ТИЛ 2020“, седма по реду, одржана је 7. октобра у Kомбанк дворани. Овогодишња конференција била је посвећена одвијању транспорта у новонасталој глобалној епидемиолошкој ситуацији. Учесници манифестације су представили досадашњи пресек стања и разговарали о даљим плановима у области транспорта и логистике.

Вук Перовић, директор Агенције за управљање лукама, презентовао је податке о претовару терета и обиму путничког саобраћаја на рекама у Србији. Теретни саобраћај бележи пораст од 5% у односу на претходну годину док је у путничком остварено тек 1% од прошлогодишњих резултата. Перовић је најавио планове и важне инфраструктурне пројекте међу којима су проширење луке у Сремској Митровици, изградња терминала за расуте терете у Београду, уређење марина у Kладову и Голупцу и изградња марине Чукарички рукавац. Осим тога, током 2021. године очекује се пуштање у рад нових међународних путничких пристаништа у Сремским Kарловцима, Великом Градишту (Раму) и Kостолцу. Kада је реч о претовару терета у четвртом кварталу ове године, предвиђања су оптимистична.

Размена искустава у изазовном периоду и специфичним условима пословања проузрокованих пандемијом значајна је за проналажење заједничких решења и опоравак транспорта, закључено је на овогодишњој конференцији.