• Đerdap
  • Fotografija AUL
  • Luka Beograd
  • Reka
  • Golubac

Одржана радионица о лукама и водном саобраћају

Агенција за управљање лукама учествовала је на радионици Транспортне Заједнице „Развој лучке инфраструктуре и могућности за унапређење пловности на Дунаву и Сави“. Радионица је одржана у Голупцу и окупила је представнике Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Дирекције за водне путеве, Дунавске и Савске комисије, DG Move, Светске банке, као и лучке оператере из Србије.

Директор Агенције Вук Перовић нагласио је да је сарадња са Транспортном Заједницом на високом нивоу, будући да Стални Секретаријат посебну пажњу посвећује поспешивању лука и водног саобраћаја на Западном Балкану.

Перовић је навео да је у теретном и путничком водном транспорту Србија ове године остварила добре резултате. Казао је да је наша земља друга у Дунавском региону по количинама претовареног терета, после Румуније и трећа по броју пристајања крузера и путника, после Аустрије и Мађарске.

„Током ове године отворили смо два нова међународна путничка пристаништа – у Сремској Митровици и Земуну. Планирамо да до краја сезоне отворимо још једно пристаниште на Сави, у Шапцу. Радићемо и даље на отварању нових пристаништа, како бисмо заокружили крузинг понуду Србије. Осим тога, у оквиру пројекта „Заплови Србијом“ градићемо две марине на Дунаву, у Голупцу и Великом Градишту,“ најавио је он.

Истакао је да ће Агенција у наредном периоду интензивирати сарадњу са Транспортном Заједницом. „Подржавамо напоре за боље транспортно повезивање Западног Балкана, имајући у виду да је то важан корак за приближавање региона Европској Унији. Планирано проширење Трансевропске транспортне мреже (TEN-T), које ће обухватити луке у Панчеву, Сремској Митровици, Прахову и Смедереву, допринеће већој видљивости српских лука и јачању свеобухватног транспортног система Европе,“ додао је Перовић.

Елсон Тана, представник Транспортне Заједнице, истакао је значај заједничког рада на унапређењу саобраћајне повезаности региона. Казао је да је Стални Секретаријат Транспортне Заједнице посвећен промоцији одрживе и паметне мобилности, нарочито у погледу водног саобраћаја.

Током радионице лучки оператери из Србије имали су прилику да представе резултате лука и активности планиране за наредни период.

Транспорт унутрашњим пловним путевима има важну улогу у економском расту, остварењу циљева „зелене“ транзиције и оснаживању регионалне сарадње, закључили су учесници скупа.